Ovaj rekvizit za plivanje za bebe se smatra nebezbednim: Može dovesti do fatalnih posledica

Može dovesti do povećanog rizika od naprezanja i povreda vrata

  • 0
Beba

Foto: Shutterstock

Uprava za hranu i lekove u SAD izdala je novo upozorenje ove nedelje, koje se odnosi na korišćenje guma za plivanje za bebe - one koje se stavlja oko bebinog vrata. Korišćenje ovih rekvizita za plivanje bi moglo biti fatalno ili bi moglo da dovede do ozbiljnih povreda.

Plastični prstenovi na naduvavanje koji se mogu nositi oko bebinog vrata i omogućavaju bebama da slobodno plutaju u vodi ponekad se prodaju kao rekviziti za terapiju vodom. Dostupni su i u našoj zemlji i često se mogu videti na kupalištima.

FDA je rekla da nisu utvrđeni bezbednost i efikasnost plutača u vodi kao pogodnosti za izgradnju snage, poboljšanje motoričkog razvoja ili kao alata za fizikalnu terapiju, prenosi "Goodmorningamerica.com".

Kako navodi agencija, plutanje na vratu kao vid terapije je posebno opasno za bebe sa zaostajanjem u razvoju, bebama sa urođenim manama ili genetskim poremećajima, kao što je cerebralna paraliza, Daunov sindrom, spina bifida, ili spinalna mišićna atrofija (SMA) tip 1.

- Upotreba plovaka za vrat kod beba sa posebnim potrebama može dovesti do povećanog rizika od naprezanja i povreda vrata - navodi FDA u preporuci roditeljima i starateljima.

FDA veruje da je povreda ili smrt usled plutanja na vratu retka, ali je primećeno da je jedna beba koja je ovo koristila bila hospitalizovana, a druga je umrla. Takođe je napomenuto da postoji šansa da drugi slučajevi ostanu neprijavljeni.

Beba, plivanje, rekviziti za plivanje

Foto: Shutterstock

Američka akademija za pedijatriju preporučuje da roditelji uopšteno izbegavaju korišćenje "plovka" ili pomagala za plivanje na naduvavanje, jer mogu deci pružiti lažni osećaj sigurnosti. Takođe napominju da plovci i pomagala za plivanje nisu adekvatne zamene za prsluke za spasavanje.

- Nema podataka koji bi sa sigurnošću tvrdili da je ovaj rekvizit bezbedan. Zato mislim da je to najvažnije da roditelji znaju - rekla je dr Sara Deni, pedijatar za ABC News.

Jedino što je validno koristiti jesu prsluci za spasavanje koje je odobrila obalska straža SAD i to je jedino sredstvo koje služi za bezbednost u vodi.

FDA traži od pojedinaca da podnesu izveštaj ako znaju za bilo koju bebu ili osobu povređenu tokom korišćenja ovog rekvizita, tako što će popuniti onlajn obrazac za dobrovoljno prijavljivanje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA