≫ 

Da li treba da pijemo vodu čim se probudimo? Stručnjaci nude jasan odgovor

Voda je od esencijalne važnosti, što znači da naše telo ne može samo da je proizvede dovoljno da zadovolji svoje osnovne potrebe

  • 0
Voda, buđenje, spavanje, san, jutro Foto: Shutterstock

Konzumacija vode je veoma važna, ali često se nameće pitanje i da li je važno vreme hidratacije? Naime, verovatno ste nekada i sami čuli savet da je čaša vode na prazan želudac najbolji početak dana, ali da li je to zaista nešto što bi trebalo prvo da uradite ujutru?

Odgovor, piše Real Simple, možda i nije tako jednostavan.

Voda je od esencijalne važnosti, što znači da telo ne može samo da proizvede dovoljno da zadovolji osnove potrebe organizma, već je, kako bismo bili zdravi, potrebno da je uzimamo i iz spoljašnjih izvora.

Telu je potrebna i za zglobove, regulaciju telesne temperature, prenos i lučenje hranljivih materija, ali organizam stalno i gubi vodu kroz normalne procese kao što su mokrenje, znojenje i disanje.

Neki faktori, poput telesnih vežbi, toplog vremena ili određenih lekova mogu taj gubitak i da ubrzaju, bez obzira na individualne potrebe za vodom, jedno je sigurno: trebalo bi da se pije svakodvnevno.

Budući da dok spavamo nije moguće zadržavati svu vodu, a telo je i dalje gubi, konzumacija vode kada se ujutru probudimo ima smisla.

Rehidratacija posle noći bez vode

Budući da ne možete da pijete vodu dok dremate, vaše telo je ujutru prirodno dehidrirano.

Konzumacija vode kada se probudite nadoknađuje tečnost koju ste izgubili u toku noći, što je posebno važno ukoliko spavate otvorenih usta ili u toploj prostoriji, a posebno ako ste prethodnu noć konzumirali alkohol.

Povećava nivo energije

Mnogi smatraju da im ispijanjem hladne vode ujutro pomaže da se razbude. Uostalom, dehidracija nas može činiti umornima i izazvati vrtoglavice, prema National Library of Medicine, pa čašom vode odmah ujutro možemo to sprečiti i osigurati da tkiva i organi što pre dobiju potrebnu tečnost.

Pospešuje mentalne funkcije

Slično tome, voda može da poveća i mentalnu oštrinu i produktivnost u toku dana. Dehidracija je takođe povezana sa glavoboljama, tako da je čaša vode odličan način za poboljšanje mentalnih sposobnosti. Čak je i blaga dehidracija povezana sa kratkoročnim gubitkom pamćenja i koncentracije.

Poboljšava metabolizam

Bez obzira na doba dana, konzumacija vode može da pokrene vaš metabolizam. Konkretno, hladna voda pokreće vaše telo da uključi mehanizam koji se zove termogeneza aktivirana hladnoćom. To znači da vaše telo zagreva vodu uključivanjem metabolizma, za čak 30 odsto, na oko sat vremena.

Pospešuje probavu

Konzumiranje vode ključno je za zdravu probavu. Na primer, hidratacija je korisna za ublažavanje zatvora, uobičajene nuspojave dehidratacije. Topla voda ima potencijal da razgradi hranu koju ste pojeli brže od hladne vode. Stoga, ako ste skloni zatvoru, konzumacija vode kad se probudite može da pokrene proces rehidratacije i da pokrene stvari što je pre moguće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA