Dobre vesti za ljubitelje tamne čokolade: Naučnici otkrili da kakao utiče na krvni pritisak

Pozitivan uticaj kakao flavanola na naš kardiovaskularni sistem

  • 0
Čokolada, čokoladni, čokoladna Foto: Pixabay

Sledeći put kada poželite nešto slatko - zgrabite tamnu čokoladu.

Naučnici su otkrili da flavanoli — antioksidansi koji se nalaze u kakau — mogu da snize vaš krvni pritisak i doprinesu jačanju vašeg srca. Oni, kako je utvđeno, to čine tako što održavaju zidove krvnih sudova elastičnim što omogućava da krvi lakše struji kroz telo.

Na žalost sladokusaca, mlečna čokolada i dalje nije dobra ideja i bolje je preskočiti, jer ima mnogo šećera, a uglavnom sadrži svega 25 odsto kakaa, dok tamna čokolada može da ima i do 90 posto.

crna čokolada Foto: Freepik

Studija Univerziteta u Sariju, naime, otkrila je da su ljudi koji su uzimali suplemente kakaa imali niži krvni pritisak i rastegljivije krvne sudove u roku od tri sata. Pilule su imale flavanola kao, recimo, oko pola kilograma crne čokolade, koja se obično prodaje u pločicama od 100 grama.

- Neosporan je pozitivan uticaj kakao flavanola na naš kardiovaskularni sistem  - objašnjava vodeći istraživač, profesor Kristijan Hajs, kardiolog.

Primera radi, kako navodi Daily Mail, otprilike trećina ljudi u Velikoj Britaniji ima visok krvni pritisak, što ih stavlja u veći rizik od srčanog i moždanog udara. Lisnato povrće, luk, jabuke, bobice, trešnje, soja, pa čak i crno vino takođe su bogati antioksidansima koji održavaju srce zdravim.

U najnovijoj studiji, 11 zdravih odraslih ljudi konzumiralo je kapsulu kakaoa ili placebo naizmeničnim danima skoro dve nedelje dok su se bavili svakodnevnim životom. Učesnici su nosili aparat za merenje krvnog pritiska na ruci i kopču za prste koja je merila koliko su im arterije ukočene.

Na kraju studije utvrđeno je da njihov krvni pritisak bio niži, a arterije labavije, u dane kada su uzimali flavanole - čak i do osam sati kasnije. A ono što je najvažnije, suplementi nisu snizili krvni pritisak u danima kada je već bio nizak.

Profesor Hajs ističe da bi ovo otkriće moglo da bude prekretnica kada je u pitanju korišćenje medikamenata za održavanje pritiska.

- Lekari se često plaše što neke tablete za krvni pritisak mogu i previše da smanje pritisak u toku dana. Ono što smo otkrili ukazuje na to da kakao flavanoli snižavaju krvni pritisak samo ako je povišen - rekao je profesor Hajs i najavio da sada planira da testira pilule među pacijentima sa dijagnozom visokog krvnog pritiska.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA