Koja tunjevina ima više omega-3 masnih kiselina: Ona konzervirana u ulju ili u salamuri?

Proizvodi konzervirani u ulju mogu da budu bolji za osobe koje imaju povećanu potrebu za esencijalnim masnim kiselinama

  • 0
tunjevina Foto: Shutterstock

Čak i oni koji ne vole da jedu ribu, s vremena na vreme se odlučuju da uvrste konzerviranu tunjevinu u ishranu.

Ovakvo pripremljena tunjevina laka je za kombinovanje sa svežim povrćem, hlebom, testeninom i/ili sosovima, a uz to je bogata omega-3 masnim kiselinama koje su odlične za zdravlje srca.

U strahu da se ne ugoje, mnogi se radije opredeljuju za konzerviranu tunjevinu u salamuri umesto one u biljnom ulju.

Prema Odeljenju za poljoprivredu (USDA) Sjedinjenih Američkih Država, jedna konzerva oceđene tunjevine koja je stajala u biljnom ulju ima 317 kalorija, dok ona koja je stajala u salamuri ima svega 150.

Ukoliko planirate da ocedite konzerviranu tunjevinu pre pripreme obroka, verovatno ćete se opredeliti za onu koja je stajala u salamuri. Kad ocedite tunjevinu od salamure, u njoj će biti zadržane sve omega-3 masne kiseline koje su već pomenute kao izvanredne za zdravlje srca.

Ali, kada ocedite tunjevinu koja je bila u nekom biljnom ulju, neophodno je da ostavite makar malo masnoće da bi riba bila ukusnija.

U studiji objavljenoj 2011. u časopisu Public Healt Nutrition ustanovljeno je da tunjevina u salamuri ima više omega-3 masnih kiselina nego ona koja je konzervirana u ulju.

U studiji je takođe objavljeno da proizvodi konzervirani u ulju mogu da budu bolji za osobe koje imaju povećanu potrebu za esencijalnim masnim kiselinama, kao što su, na primer, osobe koje imaju cističnu fibrozu.

Za one koji žele da povećaju nivo vitamina D ili selena u organizmu, tunjevina konzervirana u ulju može da bude pravi izbor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA