6 zdravstvenih stanja zbog kojih možete da se ugojite: Jedno je posebno opasno

Postoji više medicinskih stanja koja mogu da učine gubitak težine gotovo nemogućim, a neka od njih su prilično ozbiljna

  • 0
tumor lekarski pregled vrata, štitna žlezda Foto: Shutterstock

Kad neko pokušava da smrša, razlozi koji su doveli do viška kilograma obično su jasni: ili je prevelik unos kalorija, ili je pogrešan izbor namirnica ili osoba ne vežba uopšte, odnosno ne vežba dovoljno.

Ali šta ako sve radite kako treba, a brojka na vagi ne pokazuje da mršavite? Ili se, čak, gojite?

Mnoga medicinska stanja mogu da učine gubitak težine gotovo nemogućim, a neka od njih su prilično ozbiljna. Ukoliko imate neobjašnjivo povećanje telesne težine, trebalo bi da odete kod lekara kako biste proverili o čemu se radi, piše Scitechdaily.com

1. Rezistencija na leptin

Leptin je hormon koji suzbija apetit i pomaže u regulisanju gladi i težine. To je direktno povezano sa količinom telesne masti; što više masti skladištite, to je više leptina u krvotoku koji šalje signale za modifikaciju apetita tako da se potrošnja i unos kalorija podudaraju.

Osobe koje imaju rezistenciju na leptin ne dobijaju te korisne signale, pa zato i dalje osećaju potrebu da jedu.

2. Oboljenje bubrega

Kako navodi Medical News Today, i problemi sa bubrezima mogu da utiču na povećanje telesne težine. Bubrezi koji ne funkcionišu kako treba nisu u stanju da oslobode telo tečnosti i otpada koji se zatim nakuplja u tkivima.

Ukoliko vam se ovo dešava, primetićete oticanje prvenstveno na nogama, gležnjevima i stopalima. Takođe, problemi sa bubrezima mogu da utiču na to da ređe urinirate, a kada to učinite, urin može da izgleda penasto.

3. Sindrom policističnih jajnika

Žene koje pate od sindroma policističnih jajnika mogu da primete neobjašnjivo povećanje telesne težine u središnjem delu tela. Veruje se da je ovo stanje uzrokovano viškom muškog hormona androgena i tihom upalom, kako navode stručnjaci Mejo klinike, a takođe može da izazove i akne, maljavost na leđima, grudima i licu, kao i ciste na jajnicima.

Iako ne postoji lek za ovo stanje, ono se može držati pod kontrolom promenom načina života i hormonskom terapijom.

4. Depresija

Depresija može izazvati niz simptoma koji direktno utiču na telesnu težinu. Depresija je povezana sa hormonom stresa kortizolom, koji može da inicira nakupljanje masnih naslaga oko stomaka.

Osobe koje pate od depresije često imaju i problem sa spavanjem i manjak energije, pa neretko posežu za dodatnim količinama hrane, što može da dovede do gojaznosti. Čak i pojedini lekovi za ublažavanje depresije mogu da izazovu povećanje telesne težine.

Žena plače, suze, tužna žena depresija Foto: Ilustracija/Shutterstock

5. Hipotireoza

Štitna žlezda reguliše mnoge funkcije tela, uključujući metabolizam, telesnu temperaturu i srčani ritam. Hipotireoza se javlja kada se aktivnosti štitne žlezde uspore, uzrokujući povećanje telesne težine, umor, suvu kožu i osećaj hladnoće. Prema Američkom udruženju za štitnu žlezdu, hipotireoza se može dijagnostikovati testovima krvi i uspešno se leči lekovima.

6. Srčani problemi

Prema Američkom udruženju za srce, brzo povećanje telesne težine jedan je od vodećih znakova srčane insuficijencije. Dok svi doživljavaju blage fluktuacije težine na dnevnoj bazi, iznenadno povećanje telesne težine od 900 grama dnevno ili 2,2 kilograma nedeljno može da bude znak da imate problem sa srcem.

Srčana insuficijencija se javlja kada srce ne može efikasno da pumpa krv. Ostali simptomi uključuju vrtoglavicu, bolove u grudima, nepravilan rad srca, otežano disanje i oticanje gležnjeva, nogu i stopala.

Ukoliko osetite ove simptome, odmah potražite medicinsku pomoć.

Video: Teorija zdravlja: Gojaznost postaje bolest broj 1 u savremenom svetu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA