Kraljevska bolest povećava rizik od srčanog i moždanog udara

Artritis uzrokovan visokim nivoom mokraćne kiseline može se držati pod kontrolom izmenom životnog stila

  • 0
Srcani udar, infarkt. srce, pritisak, bol u grudima, ekg Foto: Shutterstock

Rizik od moždanog i srčanog udara se povećava tokom prva četiri meseca nakon pojave gihta, pokazali su rezultati nove britanske naučne studije.

Istraživanje je analiziralo podatke 62.574 pacijenata sa gihtom, od kojih je 10.475 imalo srčani ili moždani udar pošto im je dijagnostikovan giht. Istraživači sa univerziteta Notingem i Kil, predvođeni profesorom A. Abišekom sa Medicinskog fakulteta, objavili su rad u američkom medicinskom časopisu „Journal of American Medical Association”.

Studija je otkrila da su pacijenti sa gihtom koji su imali srčani ili moždani udar imali dvostruko veću verovatnoću za pogoršanje gihta dva, odnosno četiri meseca pre kardiovaskularnih događaja. Takođe, kod pacijenata sa gihtom koji su preminuli od srčanog ili moždanog udara bila je najmanje četiri puta veća verovatnoća da će imati napad gihta u prethodnih 60 dana i više nego dvostruko veća verovatnoća da će imati napad u prethodnih 60 do 120 dana.

Giht, poznat još i kao „kraljevska bolest“, predstavlja oblik artritisa uzrokovan visokim nivoom mokraćne kiseline koja se taloži u zglobovima i oko njih u obliku kristala. Kad se oslobode, ovi kristali izazivaju tešku upalu koja dovodi do bolova u zglobovima, otoka i crvenila; ove promene koje su veoma bolne traju od sedam do 14 dana. Ovi napadi se često ponavljaju i, kako pokazuje nova studija, predstavljaju faktor rizika za srčani i moždani udar.

Osobe koje imaju giht obično imaju više kardiovaskularnih faktora rizika.

Okidači akutnog napada gihta su povećan unos alkohola, prekomerni unos hrane koja je bogata purinima (crvena mesa, iznutrice, mesne prerađevine, konzervirane ribe, skuša, sojino mleko), hrana bogata fruktozom, namirnice bogate prostim šećerima, akutne infekcije, fizičke povrede, intenzivni treninzi...

Meso, roštilj, marinada Foto: Pixabay

Profesor Abišek naglašava da nalazi pokazuju da su napadi gihta povezani sa prolaznim povećanjem kardiovaskularnih događaja nakon ovih napada.

Osobe sa ponavljajućim napadima gihta moraju da uzimaju dugotrajnu terapiju lekovima kao što je alopurinol da bi očistili naslage mokraćnih kristala i tako zaustavili napade gihta. Takođe, ove pacijente bi verovatno trebalo istovremeno lečiti prvih nekoliko meseci antiinflamatornim lekovima kao što je kolhicin.

Konačno, osobe koje imaju giht trebalo bi ohrabriti da usvoje zdrav način života, koji će uključivati lečenje poremećaja kao što su hipertenzija, visok holesterol, gojaznost i dijabetes.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA