Stanje od kog su u trudnoći patile Bijonse i Kim povezuje se s demencijom i Alchajmerom

Ako se ne leči, preeklampsija može da dovede do ozbiljnih, čak i fatalnih komplikacija, i po majku i po bebu

  • 0
Kim Kardašijan, Beyonce, Bijonse, Foto: Tanjug/AP

Kim Kardašijan i pevačica Bijonse su u toku trudnoće patile od preeklampsije za koju se smatra da utiče na pet odsto trudnoća u Americi i Velikoj Britaniji. Preeklampsija je komplikacija koja nastaje u trudnoći, a koju karakterišu visok krvni pritisak i znaci oštećenja nekog drugog organa, najčešće jetre ili bubrega.

Ona obično počinje posle 20. nedelje trudnoće, kod žena čiji je krvni pritisak do tada bio normalan. Ako se ne leči, preeklampsija može da dovede do ozbiljnih, čak i fatalnih komplikacija, i po majku i po bebu.

Tim istraživača iz Minesote otkrio je da žene koje pate od tog stanja imaju više otrovnih nakupina u krvi, što je glavni znak Alchajmerove bolesti. Druga studija Univerziteta u Utahu pokazala je da su žene s visokim krvnim pritiskom, koji se pojavljuje usled preeklampsije, tokom trudnoće imale 64 odsto veći rizik od razvoja vaskularne demencije.

U međuvremenu, treća studija sugeriše da su buduće majke koje su patile od hipertenzije doživele oko 38 odsto više trošenja moždanog tkiva od onih bez preeklampsije ili visokog krvnog pritiska.

Doktorka Rosa Sančo, predvodnik istraživanja iz "Alzheimer's Research UK", rekla je:

- Ovaj niz otkrića naglašava koliko je važno da se trudnicama ponudi redovito praćenje i lečenje visokog krvnog pritiska tokom trudnoće. Žene su u većem riziku od demencije od muškaraca, pa i kada se uzme u obzir duži život žena. Istraživači su predložili različite teorije kako bi objasnili povećani rizik od demencije kod žena, ali potrebno je još analiza da bi se pronašli konačni odgovori, kao i istraživanja faktora koji mogu posebno uticati na kognitivno zdravlje žena.

Ona  je dodala da je visok krvni pritisak rizičan za srce, što ima posredni učinak na zdravlje našeg mozga.

- Ovo novo istraživanje naglašava uticaj koji visoki krvni pritisak i povezani poremećaji tokom trudnoće mogu imati na rizik od razvoja demencije kod žena kasnije u životu - naglašava ona.

Ketrin Grej, voditeljka istraživačkih komunikacija u Društvu za Alchajmerovu bolest, kaže:

- Uprkos tome što su 65 odsto ljudi koji žive s demencijom žene, relativno malo se zna o tome što stoji iza rizika od demencije kod žena. Ova otkrića potvrđuju ono što već znamo o tome kako visok krvni pritisak utiče na zdravlje mozga u trudnoći. Važno je da rezultati sugerišu da ako se kod žena sa istorijom visokog krvnog pritiska on rano identifikuje i ako im se ponudi pravi tretman i podrška, ne samo da bismo ih mogli održati zdravima tokom trudnoće i porođaja, već i potencijalno smanjiti rizik od razvoja demencije kasnije u životu, piše Daily Mail.

Video: Preterivanje svih preterivanja: Privatni avion u kojem se vozi Kim Kardašijan je teško opisati

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA