Glumica preminula nakon borbe sa virusnim meningitisom: Simptomi su slični kao kod prehlade

Infekcije koje izaziva meningitis mogu se širiti putem kašlja, kijanja i ljubljenja

  • 0
Denise Dowse

Foto: MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Glumica Deniz Dauz preminula je pre dva dana nakon borbe sa virusnim meningitisom, saopštila je njena porodica.

- Želim da iskoristim ovaj trenutak da zahvalim našim prijateljima i porodici za svu ljubav i molitve. Veoma teška srca obaveštavam sve da je moja sestra Deniz Dauz otišla da upozna našu porodicu u večnom životu - napisala je na Instagramu njena sestra Trejsi.

Šta je virusni meningitis i kako se prenosi?

Meningitis je upala mekih moždanica ili meninga, koje obavijaju moždano tkivo i kičmenu moždinu. Upale mogu da budu uzrokovane bakterijama, virusima, gljivicama, toksinima, ali i različitim fizičkim i hemijskim agensima.

Najčešći uzročnici virusnih meningitisa su iz grupe enterovirusa - eho i koksaki, ali gotovo svi virusi mogu da izazovu meningitis - od hepres virusa, preko virusa osipnih groznica, virusa Zapadnog Nila, zaušaka...

Najčešći uzročnici bakterijskih meningitisa su meningokok, pneumokok, piogeni streptokok, ešerihija koli, zlatni stafilokok, klebsijela pneumonije, listerija monocitogenes, ali i bacil tuberkuloze.

Meningitis, virus, glava, skelet, infekcija

Foto: Shutterstock

Razlikovanje virusnih i bakterijskih meningitisa je od velike važnosti, jer pažljivo odabrana antibiotska terapija kod bakterijskih meningitisa, data u pravo vreme, može da spasi život. Za razlikovanje meningitisa neophodno je uraditi lumbalnu punkciju.

Simptomi

Simptomi meningitisa vrlo su slični simptomima obične prehlade, i upravo iz ovih razloga se često dešava da se ove dve bolesti pomešaju i da izostane reakcija na vreme u cilju terapije meningitisa, što može da bude kobno po pacijenta, piše MSD.

Simptomi bolesti mogu zavisiti i od samog tipa meningitisa, tj. uzročnika, ali ono što je karakteristično za svaki od njih jeste:

  • povišena telesna temperatura
  • glavobolja
  • ukočen vrat
  • bolovi u mišićima
  • povraćanje
  • gubitak apetita
  • preosetljivost na svetlost
  • dezorijentisanost, konfuznost, zbunjenost, gubitak pamćenja, smetnje u govoru, gubitak svesti
  • neurološki ispadi poput nekontrolisanih pokreta, grčeva i slabosti u nogama
  • pokušaj spuštanja brade na grudi izaziva bol i može biti nemoguć

Simptomi uglavnom traju od sedam do deset dana.

Infekcije koje izaziva meningitis mogu se širiti putem:

  • kašlja 
  • kijanja
  • ljubljenja

Lečenje

Simptomatska i supstituciona te­rapija primenjuju se kod svih virusnih meningitisa. Prognoza virusnih meningitisa je povoljna i oporavak najčešće nastupa u toku dve nedelje od početka bolesti. Kod nekih odraslih pacijenata, vrlo retko, mogu se nedeljama, mesecima, pa i godinama održavati "rezidualni simpto­mi" kao što su malaksalost, lako zamaranje, glavobolja...

U postupku lečenja obavezno je mirovanje, nadoknada tečnosti, simptomatska terapija, odnosno davanje lekova za snižavanje temperature i ublažavanje glavobolje. Za najčešće uzročnike (enteroviruse) ne postoji specifična terapija, niti postoji vakcina protiv ove bolesti. Ovo oboljenje se najčešće javlja leti i na početku jeseni, mada je obolevanje od virusnog meningitisa moguće tokom čitave godine. 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA