Ben Stiler otkrio je rak kada je mislio da je potpuno zdrav, evo šta ga je spaslo

- Da nisam uradio taj test, sada još uvek ne bih znao za rak – otkrio je Stiler te 2016. godine

  • 1
Ben Stiler, Stiller Foto: Tanjug/AP

Poznati američki glumca Ben Stiler stekao je slavu kao komičar, ali iza scene, pre nekoliko godina glumac se borio sa ozbiljnim oblikom raka.

Kako kaže, preživeo je pravi rolerkoster života. Prvi put rak mu je ustanovljen 2014. godine, a tek je dve godine kasnije javno govorio o tome kako mu je PSA Test (Prostata Specifični antigen test) spasio život.

Rekao je da mu je bolest dijagnostikovana u junu 2014, a već dva meseca kasnije bio je na operaciji. U septembru su mu rekli da je izlečen.

Nakon što su mu rekli da je izlečen od raka i nakon tri anksiozna meseca posle operacije, Stiler je javno govorio o važnosti PSA testa i ulozi koju igra u dijagnostici ovog uobičajnog raka, posebno kod muškaraca, piše "Express".

- Da nisam uradio taj test sada još uvek ne bih znao za rak – kazao je Stiler te 2016. godine.

Pomisao da ima rak nije mu bila ni na kraj pameti, budući da nije imao porodičnu istoriju bolesti, niti bilo kakve simptome. Glumac je tada imao samo 48 godina, a njegov doktor naložio mu je da uradi test čisto iz predostrožnosti. Rezultat ih je potpuno šokirao.

- Došlo je kao grom iz vedra neba. Nisam znao šta može da se desi, pa sam se jako uplašio – iskren je bio glumac.

PSA test je vrsta krvnog testa koji meri nivoe hemikalije specifične za prostatu. Povišeni nivoi PSA u krvi mogu ukazivati na to da muškarac ima rak prostate, ali visoki nivoi PSA takođe mogu ukazivati i na druge potencijalne probleme koji nisu uvek povezani sa rakom.

Međutim, profesionalci upozoravaju da samo PSA test nije dovoljan da ukaže na rak. To je zato što su PSA testovi nepouzdani i mogu ukazivati na rak prostate i kada rak ne postoji (lažno pozitivan rezultat).

Povišen nivo PSA u krvi može biti znak raka prostate, ali takođe može biti znak drugog stanja koje nije rak, kao što su:

  • Uvećana prostata
  • Prostatitis
  • Urinarna infekcija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA