Kreativnost kod žena je na vrhuncu u jednom periodu u mesecu: Nova studija otkriva šta se tad dešava

Rezultati su pokazali da su ženske ideje najoriginalnije tokom ovulatorne faze, što sugeriše da je to vreme kada smo najkreativnije

  • 0
Ovulacija, plodni dani

Foto: Shutterstock

Menstrualni ciklusi su kod svake žene različiti, ali su zato promene u raspoloženju uvek prisutne. Jednog dana imate puno energije i osećate se kao mali zračak sunca, sledećeg ste ljute na svog partnera jer je prvi ušao u kupatilo i glasno besnite na vodu u čajniku jer joj predugo treba da proključa...

Iako usred PMS-a može izgledati kao da nema pozitivnih strana, ispostavilo se da je ovulacija u stvari odlično vreme kada je u pitanju vaša kreativnost. To pokazuju rezultati studije koja je otkrila da su žene najoriginalnije i najkreativnije upravo tokom ovulacije.

Studija objavljena u časopisu "Frontiers In Psichology" uključivala je 72 žene koje su obavljale različite zadatke, kao što je onaj u kom je od žena zatraženo da navedu što više alternativnih upotreba za predmet koji svakodnevno koriste. U drugom zadatku, učesnicama su pokazane tri reči i zamoljene su da smisle četvrtu reč koja se odnosi na sve njih. Njihove ideje su zatim ocenila četiri nezavisna ocenjivača.

Rezultati su pokazali da su ženske ideje bile najoriginalnije tokom ovulatorne faze, što sugeriše da je to vreme kad smo najkreativnije.

Autorke studije, profesorke Aleksandra Šimkov i Katarina Galasinska kažu da istraživanje sugeriše da bi kreativnost mogla biti "mentalni ukras" kod žena – osobina koja se pojačava tokom vrhunca plodnosti, baš kao i naši feromoni i želja da budemo društveni.

- Kreativnost može da bude povezana sa željom za produženjem vrste, pomažući ženama da privuku potencijalne partnere - rekla je Galasinska, a piše "You.co.uk".

- Druge studije su pokazale da oba pola cene kreativnost kod potencijalnog partnera, a ja sam pokazala da to može biti neka vrsta taktike. Konkretno, biti originalan može da bude i te kako funkcionalno u ovom kontekstu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA