Da li znate koja će to država biti prva na svetu bez duvanskog dima?

Ostalo je još samo pet minuta. Poslednja cigareta se užurbano pali kako biste je završili pre nego što svi nazdrave i uzviknu: „Srećna Nova godina" i sa starom godinom, polako oko vas, zauvek odlazi i duvanski dim...

  • 27
muskarac lomi cigaretu, ostavlja cigarete, pušenje, Foto: Freepik.com

Možda će ovakva scena poslednjeg dana 2024. godine, u pet do ponoć, zadesiti neke od građana Velingtona ili Oklanda, ali ono što je sigurno, Novi Zeland će biti prva država na svetu koja će od 2025. godine biti zemlja bez duvanskog dima, odnosno biće zabranjena prodaja klasičnih cigareta. Vlada ove nama daleke zemlje je taj cilj postavila još 2011. godine, pri čemu se od početka rukovodila sve popularnijim konceptom „smanjenja štetnosti" odnosno da bezdimni uređaji nove generacije, kao manje rizični, mogu značajno doprineti ostvarivanju tog cilja. Velika većina zdravstvenih radnika na Novom Zelandu smatra da su ti novi alternativni nikotinski proizvodi dobra zamena klasičnim cigaretama. Možda je to i razlog da Novi Zeland već sada ima jednu od najnižih stopa (13,4%) aktivnih pušača u razvijenom delu sveta.

Svesni da je duvanski dim najveći uzročnik bolesti

Sva istraživanja pokazuju da proizvodi bez dima i bez sagorevanja duvana imaju veliki potencijal da značajno pozitivno utiču na javno zdravlje. Nauka je odavno dokazala da je glavni uzročnik bolesti povezanih sa duvanom, zapravo dim koji nastaje sagorevanjem cigarete. Novi Zeland je upravo to prepoznao i većinski podržao nove proizvode koji imaju potencijal da zamene cigarete i pozitivno utiču na javno zdravlje. Ti proizvodi su bazirani na inovacijama i novim tehnologijama koje ne zahtevaju paljenje niti sagorevanje, već proizvode vodenu paru (umesto dima) koja sadrži nikotin i ima pun ukus. Ovi novi proizvodi nisu u potpunosti bez rizika, ali je naučno dokazano i potvrđeno kroz nezavisna istraživanja, da predstavljaju bolji izbor i alternativu cigaretama. Drugi najsnažniji argument zašto su uređaji za zagrevanje bez sagorevanja duvana i e-cigarete dobra alternativa pušenju, krije se u činjenici da korisnicima tih uređaja ostaje ritual koji imaju kod konzumiranja klasičnih cigareta, ali uz znatno manji rizik.

Dakle, i dalje se bez promene navike može otići na kratku pauzu, odvojiti od laptopa, popričati sa kolegama uz kafu. Navika je zapravo i najveći problem u odvikavanju od pušenja.

Naravno, svi znamo da je najbolje u potpunosti ostaviti cigarete, ali isto tako su na Novom Zelandu svesni koliko je većini pušača to zahtevna odluka. Stoga su umesto zabrana ponudili relevantne podatke, nezavisna naučna istraživanja i analize. Sve se to može naći na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja ove države (Vaping Facts) kako bi pušači doneli najbolje odluke za sebe i svoju okolinu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zika

    7. septembar 2022 | 09:29

    al bice marihuane..i bice alkohola uvek..one su zdravije🙈🙈🙈jer naravno..poznato je koliko ti cigareta pomuti um i napravis udes..🙉🙉a marica i alkohol ne..samo 10000 zivota godisnje od voznje u alkoholiziranom stanju!

  • Duki

    7. septembar 2022 | 09:35

    ..... eeeee kad bi znali šta vam sve trošku u hranu prestali bi da jedete i počeli bi da živite od cigareta...alkohol...o njemu neću da pričam uopšte koje je zlo...a o ostalim vrstama zagađenja je izlišno pričati...

  • natasa

    7. septembar 2022 | 12:32

    smeta im duvanski dim, a ne smetaju im npr. Sekte.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA