"Biti spajsica me umalo koštalo života": Mel Si otkriva kako ju je pritisak globalne slave doveo do depresije

Autobiografija Sporti Spajs prenosi sumornu priču o životu ženske pop zvezde, u kojoj dominira klinička depresija i poremećaj u ishrani koji su je umalo doveli do samoubistva

  • 0
Spajs grls, Spice girls Sleva nadesno: Mel Si, Ema Banton, Geri Halivel, Viktorija Bekam i Mel Bi / Foto: Shutterstock

Čini se kao juče da je bilo kada se Sporti Spajs, aka Mel Si, aka Melani Kišolm iz Merseisidea, pravila kolut unazad u vazduhu i pevala o ženama i njihovoj snazi sa svojim koleginicama "spajsicama". Ipak, prošlo je već 25 godina otkako je najuspešnija grupa devojaka svih vremena osvojila svet.

Danas je Sporti samohrana majka 13-godišnjoj ćerki Skarlet, koja voli rani odlazak u krevet i život bez kofeina. Zbog njene krivice "radničke klase" i to što je postala bogata, kao i njeno gnušanje prema medijskoj kontroli i njenu iscrpljenost rasporedom Spajsica kada je bend dostigao veliki uspeh, Spajsica je napisala autobiografiju.

- Moji rokenrol dani su prošli  - ističe sada 48 - godišnja Melanie koja je za Dejli Mejl dala intervju povodom njene autobiografije „Ko sam ja“ u kojoj prenosi prilično sumornu priču o svom životu kao ženskoj pop zvezdi, u kojoj dominira klinička depresija i poremećaj u ishrani koji su je umalo doveli do samoubistva.

Mel C Foto: Profimedia/Backgrid UK

- Pomešane su mi emocije kada pogledam unazad, jer smo mi devojke toliko postigle i ostvarile najluđe snove. Ne želim da se negativno osvrćem na to vreme, ali mi je važno da ispričam teške delove svoje prošlosti. Naša kultura se toliko promenila i toliko mladih ljudi je gladno slave i samo želim da budu spremni - ističe Mel Si.

U svojoj knjizi ona ističe početak svojih zdravstvenih tegoba u leto 1994. godine u vreme kada su se Spajs Grls još zvale "Tač" i kojima je upravljao tip po imenu Šik Marfi. Jednog popodneva, dok su se opuštali pored bazena, ona je demonstrirala kako se izvodi povratni flip. "Iznenađen sam da možeš da uradiš prevrat sa takvim butinama", rekao joj je, što ju je prilično povredilo. Kasnije joj je koleginica Viktorija rekla da ju je Marfi povukao u stranu i rekao nešto slično o njenoj težini. "Pogledaj se u tom bikiniju. Moraš izgubiti nekoliko kilograma, ljubavi."

Iako su u svojim autobiografijama sve Spajsice govorile o svojim zdravstevnim problemima uglavnom vezanim za prehranu, Mel Si je, možda, i najviše stradala.

- Bila sam prilično loše nekoliko godina. Kada pogledam unazad, fizički ne znam kako sam funkcionisala, kada se uzme u obzir koliko sam malo živela, a koliko sam vežbala uz brutalni raspored - izjavila je Mel Si koja inače u štampi i lično, veoma pazi da ne otkrije previše detalja, jer ne želi da je bilo koja mlada žena sklona „mršavljenju“ kopira u pokušaju da oponaša njene tadašnje najbrutalnije režime ishrane.

- Počela sam sa eliminacijom grupa hrane. Tada je mast bila neprijatelj. A onda se, naravno, pojavio strah od ugljenih hidrata. Došla sam do tačke u kojoj sam nekoliko godina pretežno jela voće i povrće i to je bilo to. To nije održiv način života. Nikada nisam bila anoreksična do te mere da sam primljena u bolnicu. Moje menstruacije su prestale, tako da je očigledno da je moja telesna masnoća bila preniska - opisuje Spajsica period u vreme kada je bila u vrhuncu slave.

Oko 2000. godine počela je sa preteranim jelom toksične hrane, ustajući u tri sata ujutru da bi uživala u ugljenim hidratima.

- Jela bih žitarice i hleb do tačke sedacije. Pila bih dok ne bih pala u nesvesti. Nisam se razbolela, ali sam pokušala. Osećala sam se tako odvratno.

U decembru te godine, Spajs Grls su konačno raskinule svoju saradnju, a Mel Si je dotakla i svoje lično dno.

- Točkovi su otpadali - opisuje: - To je bilo naličje slave. Toliko mojih problema je bilo vođeno tuđom kontrolom ili nedostatkom kontrole. Pila sam. Preterano sam jela. Bilo me je sramota i stid zbog toga. Morala sam sve da čuvam u tajnosti, jer iako to poričete, uvek postoji onaj sićušni glasić koji govori: „Ovo nije u redu, ne možeš da nastaviš ovako". Ali nisam želela da se suočim sa tim. Nisam želela da se suočim sa tim sve do trenutka kada sam osetila da nemam više izbora. Plašila sam se šta je alternativa.

Na pitanje novinara da li se plašila da je alternativa zapravo smrt, Mel Si odgovara potvrdno.

- Potencijalno, da. Potencijalno stvari idu tako daleko. Moje sopstveno ponašanje me je toliko obeshrabrilo. Nisam znala koliko daleko to može da napreduje. Dakle, definitivno je bilo vreme za pomoć spolja - objasnila je Sporti Spajs.

Mel C Foto: Profimedia/Backgrid UK

Na kraju je otišla kod doktora koji joj je dijagnostikovao kliničku depresiju, anoreksiju, poremećaj prejedanja, tešku anksioznost i agorafobiju. Stavio ju je na antidepresive, što je bio prvi korak na putu ka njenom oporavku.

- Kada pogledam unazad, šokirana sam koliko je posla trebalo da odradimo a koliko smo malo slobodnog vremena imali i koliko smo malo podrške imali za naše mentalno zdravlje. Tada se to nije ni razmatralo.

Spajsica kaže da je, nakon što je grupa otpustila svoje prve menadžere, njihovu karijeru osmislio danas pop mogul Sajmon Fuler koji ju je i poslao u kliniku za mentalno zdravlje specijalizovanu za poremećaje u ishrani.

- Zahvalna sam mu na tome - kaže Spajsica, iako je njena veza sa njim danas prilično „komplikovana“.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA