≫ 

Hronična migrena onemogućava dnevno funkcionisanje: Ovo su simptomi koji je razlikuju od glavobolje

Osoba koji ima glavobolju više od 15 dana mesečno, od kojih osam ili više ima migrenozne karakteristike, jeste pacijent sa hroničnom migrenom

  • 0
foto Pexels foto Pexels

Hronične migrene se razlikuju od tipičnih migrena delimično po tome koliko se često dešavaju, ali i po tome što većina ljudi pored hroničnih migrena ima nekoliko nemigrenskih glavobolja u ostatku meseca.

- Vrlo često ću pitati pacijenta, koliko migrena imaju mesečno, a oni će reći do dve nedeljno - kaže Robert Kauan, profesor neurologije i šef katedre na Univerzitetu Stanford.

Međutim, kada ih upita da li ostalih dana u mesecu osećaju glavobolje, odgovaraju da imaju svakodnevne glavobolje, a da migrene imaju samo dva puta mesečno.

Osobe koji ima glavobolju više od 15 dana mesečno, od kojih osam ili više ima migrenozne karakteristike, jsu pacijenti sa hroničnim migrenama, objašnjava dr Kauan. To je zasnovano na Međunarodnoj klasifikaciji poremećaja glavobolje.

Koji su simptomi hronične migrene?

Za one koji pate od migrene, njihove migrene često karakterišu uglavnom jednostranu glavobolju sa mučninom ili kombinacijom osetljivosti na svetlost i zvuk, koja se pogoršava vežbanjem, a intenzitet je umeren do težak, objašnjava dr Kauan.

Prema Američkoj fondaciji za migrenu, simptomi tipične migrene uključuju:

  • umeren do jak bol na jednoj strani glave, mada se ponekad dešava i na obe strane
  • pulsirajući bol
  • osetljivost na svetlost
  • osetljivost na zvuk
  • osetljivost na miris
  • osetljivost na dodir
  • mučnina i povraćanje
  • vrtoglavica
  • bol koji se pogoršava vežbanjem

Ali, kao što je pomenuto, hronične migrene takođe karakterišu i dan "standardne glavobolje". Glavobolje dolaze u različitim oblicima, prema Klivlendskoj klinici, ali generalno, njihovi simptomi uključuju:

  • Konzistentan, blag do umeren bol bez pulsiranja
  • Bol sa obe strane glave
  • Bol koji se smanjuje ili jenjava tretmanima bez recepta
Glavobolja sna Foto: Shutterstock

Šta uzrokuje hronične migrene?

Glavnu ulogu ima genetika, ako član porodice ima migrene, mnogo je veća verovatnoća da ćete ih i vi doživeti.

Migrene su češće kod žena i imaju tendenciju da počnu kod adolescenata, iako mogu početi u bilo kom uzrastu. One su obično najgore u 30-im i počinju da se smanjuju kako vreme odmiče. Što se tiče tačnog mehanizma koji uzrokuje migrene, nije sasvim jasno. To može imati veze sa promenama u moždanom stablu ili možda neravnotežom hemikalija u mozgu, kako objašnjava stručnjaci klinike Mejo.

Faktori rizika koji čine hronične migrene verovatno uključuju gojaznost, prekomernu upotrebu lekova, astmu i loše navike spavanja, kaže dr Kauan. Lekar bi trebalo da pogleda vaša zdravstvena stanja, jer upravljanje drugim bolestima može pomoći u smanjenju učestalosti migrena, objašnjava on.

Dr Kauan kaže da su najveći okidači promene rutine spavanja, posebno loše spavanje, promena u rutini ili količini ishrane i veliki porast fizičke aktivnosti u odnosu na to koliko ste obično aktivni. Drugi okidači uključuju hormonalne promene (poput onih u periodu menstruacije), konzumiranje alkohola ili kofeina, jaka svetla, jake mirise i glasne zvukove, zajedno sa određenim namirnicama.

Ali važno je razumeti da se okidače nadovezuju jedni na druge, zbog čega ih je teško identifikovati. Na primer, pacijent koji dobije migrenu nakon što jede borovnice može kriviti bobice, objašnjava dr Kauan. Ali često je ta osoba loše spavala i imala stresan dan, a onda je jela pitu od borovnice. Migrenu nisu izazvale same borovnice.

Migrena, oči Foto: Pixabay.com

Kako se dijagnostikuje hronična migrena?

Malo je verovatno da ćete odmah biti podvrgnuti bilo kakvom snimanju. Što više informacija imate o svom iskustvu sa glavoboljama, to će vaš lekar bolje moći da vam postavi dijagnozu. To je važno, objašnjava Američka fondacija za migrenu, jer se hronična migrena dijagnostikuje na osnovu broja dana koje ste proveli sa glavoboljama, a ne na osnovu toga koliko stanje može biti teško.

Vaš lekar može takođe da uradi fizički pregled da proveri opseg pokreta vašeg vrata i da dodirne potiljak i oko slepoočnica i očiju da proveri određene nerve.

- To mi može mnogo reći o tome kako da lečim pacijenta - kaže dr Kauan.

Kako se rešiti hronične migrene?

Lečenje hronične migrene može se podeliti u dve kategorije: preventivni lekovi koji pomažu u smanjenju broja migrena svakog meseca i akutni lekovi kada osetite da se migrena pojavljuje. Ali važno je znati kada ih uzeti. Akutni lekovi bi trebalo da se koriste na prvim znacima migrene, to znači čim osetite bol.

Preventivni lekovi uključuju oralne lekove, kao što su beta-blokatori, antidepresivi i lekovi za napade. Oni takođe mogu uključivati injekcije, poput botoksa ili inhibitora peptida povezanih sa genom kalcitonina (CGRP).

Važna stvar je sledeća: ako se borite sa migrenama, razgovarajte sa svojim lekarom - posebno ako se vaše glavobolje ili migrene povećavaju.

- Više me brine pacijent koji je sa dva dana glavobolje u mesecu prešao na šest ili osam dana sa glavoboljom mesečno. Ta osoba će i dalje biti definisana kao epizodična, ali to je pacijent koji je u nevolji - kaže dr Kauan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA