≫ 

Kako kod dece razlikovati alergiju i sezonski grip?

Dr Ruža Bajić objašnjava sličnosti i razlike kod ova dva stanja

  • 0
prehlađeno dete, prehlada, grip, virus

Foto: Shutterstock

Budući da su se deca vratila svakodnevnom odlasku u vrtiće i da ulazimo u sezonu gripa, a da smo istovremeno u sezoni kada se alergije pojačano ispoljavaju, mnoge roditelje buni kako da prepoznaju kod svoje dece šta je tačno uzrok njihovom lošijem zdravstvenom stanju.

Prim. dr Ruža Bajić, specijalista pedijatrije iz Beograda, za Telegraf.rs ukazuje na ključne razlike između ova dva slučaja.

Sekret iz nosa - kod alergija i kod gripa

- Kod dece se može relativno lako primetiti razlika između alergije i gripa. Deca koja imaju alergiju imaju zapušen nos, bistar sekret iz nosa koji curi, promuklost i suzne oči, ponekad i kašlju. Takva deca su raspoložena, lepo jedu, lepo spavaju, jedino im san ometa zapušen nos - objašnjava nam doktorka simptome kroz koje je lako uočiti alergiju.

Deca sa alergijom se praktično ponašaju kao zdrava, što se tiče opšteg stanja, samo su malo "kenjkava" zbog zapušenog nosa i nekad ih oči i nos svrbe, pa im to ometa njihove aktivnosti - igru, hranjenje i spavanje.

- Grip ima slične simptome, s tim što manje ima svraba očiju i nosa. Zajedničko je da su deca zapušena i da imaju bistar sekret, ali deca koja imaju grip su više neraspoložena, imaju uglavnom povišenu temperaturu ili malo povišenu, a nekad temperatura kod gripa ide i do 40 stepeni - navodi doktorka.

Ona kaže da su takva deca neraspoložena i odbijaju hranu. Ne žele da jedu, jer im je sve upaljeno - i grlo i nos i disajni putevi. Oni su praktično potpuno van funkcije, ne igraju se, loše spavaju, loše jedu, nisu raspoloženi. Potpuno je drugačija slika iako im je zajedničko to što su zapušeni i što imaju bistar sekret iz nosa.

Prva pomoć kod ovih stanja

Roditelji prvo traže pomoć kod pedijatra jer ne znaju da li je to alergija ili prehlada ili čak grip. Pedijatar na osnovu kliničkih znakova ili laboratorijskih analaza (krvne slike) proceni da li je alergija ili prehlada.

- Onda pedijatar uvodi lek protiv alergije koji smanjuje simptome koji su im glavni problem - suzenje očiju, sekret iz nosa i zapušen nos. Ako je prehlada ili grip, uvode se drugi lekovi, a nekad lekovi za alergiju pomažu i kod obične kijavice - kaže dr Ruža.

- Prva pomoć kod dece sa zapušenim nosem ili sa sekrecijom jeste da se nos otpuši. Ako je to samo kijavica, tada se samo ide sa fiziološkim rastvorom i nekim hipertonim rastvorom morske soli, a ako je u pitanju alergija, ide se i sa sirupima i sa kapima, zavisi od njihovih simptoma.

Ako taj stepen terapije ne pomogne, ako je dete veće, odnosno starije od tri godine, onda se šalje kod alergologa i on radi alergološke testove kojima se utvrđuje na šta je dete alergično i onda može ciljano da se ide ka lečenju alergije.

Napominjemo da je ovo slučaj za decu stariju od tri godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA