≫ 

Šljive su odličan izvor vlakana: Vole ih creva, ali i drugi delovi organizma

Pomažu u regulaciji šećera u krvi

  • 1
šljiva, šljive

Foto: Pixabay

Šljive su izvor zdravlja - imaju manje šećera od mnogih drugih vrsta voća i pune su važnih hranljivih materija poput vitamina, minerala i vlakana. Možete ih jesti cele, za laku užinu ili iseckane sa žitaricama ili jogurtom.

Šljive pripadaju istoj porodici kao i breskve, nektarine i kajsije, ali su mnogo raznovrsnije od drugog koštičavog voća. Mogu biti velike ili male, sa crvenom, ljubičastom, zelenom, žutom ili narandžastom kožom i ružičastim, žutim ili narandžastim glavnim, mesnatim delom.

Rasle su u Kini pre nekoliko hiljada godina, odakle su stigle do Japana, delova Evrope i Amerike. Danas više od 2.000 sorti raste širom sveta.

Zdravstvene prednosti šljive

Vitamin C u šljivama pomaže vašem telu da se izleči, izgradi mišiće i formira krvne sudove. Evo drugih načina na koje su šljive dobre za vaše zdravlje, prema "Web MD".

Šljive su dobar izvor:

  • Kalcijuma
  • Magnezijuma
  • Fosfora
  • Kalijuma
  • Vitamina A
  • Vitamina K
  • Folata

Suve šljive imaju iste nutritivne prednosti, ali imaju mnogo više šećera. Jedna šolja suvih šljiva bez koštica ima 66 grama šećera. Jedna šolja suvih šljiva takođe ima 12 grama vlakana, zbog čega su uobičajeno kućno rešenje za zatvor. Ta vlakna im takođe daju nizak glikemijski indeks, što znači da pomažu u kontroli šećera u krvi.

Imaju antiinflamatorne prednosti

Šljive su odličan izvor važnih hranljivih materija, uključujući vitamine C i E, sve dok imaju malo šećera. Takođe sadrže antocijanine, koji su crveni, ljubičasti i plavi pigmenti koji pripadaju fenolnoj grupi. Antocijanini su cenjeni zbog svojih lekovitih svojstava, koja uključuju antidijabetičke, antikancerogene, antiinflamatorne i antimikrobne efekte.

Dobre su za varenje i zdravlje creva

Slično kao i sušene šljive, šljive su korisne za jelo zahvaljujući sadržaju vlakana i vode. Šljiva srednje veličine obezbeđuje skoro jedan gram vlakana, što je važno za varenje i pravilnost rada creva. Pored toga, procenjuje se da šljive čine 80 odsto vode, što takođe može pomoći u probavi. Ako se borite sa neredovnom stolicom, jedite šljive da biste povećali unos vlakana i da biste osetili olakšanje varenja.

Rak debolog creva, debolo crevo, bol u stomaku

Foto: Shutterstock

Pomažu u regulaciji šećera u krvi

Cele šljive imaju malo šećera, sa glikemijskim indeksom od 35, što spada u dosta niske vrednosti. Šljive takođe isporučuju hormon koji se zove adiponektin, koji može pomoći u ravnoteži šećera u krvi. Sadržaj vlakana u šljivama čini svoju magiju (pored ublažavanja opstipacije) jer može takođe pomoći u sprečavanju porasta šećera u krvi.

Ukratko, malo je verovatno da će šljive povećati nivo šećera u krvi, tako da je to zdrava užina za one koji moraju da budu posebno oprezni sa svojim režimom ishrane. Jedna studija je čak otkrila da je veći unos šljiva (između ostalog celog voća) povezan sa manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2.

Povoljne su za zdravlje srca

Istraživanja pokazuju da šljive mogu pružiti i zaštitne koristi za zdravlje srca. Jedna nedavna studija je otkrila da su sušene šljive mogle da smanje nivo holesterola i druge faktore rizika za kardiovaskularne bolesti, kao što su upale i antioksidativni kapacitet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Уки

    21. septembar 2022 | 10:23

    А ракиЦа од шљиве је лек за све

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA