≫ 

3 vrste namirnica koje utiču na povećanje holesterola

Utvrđeno je da svakodnevna ishrana igra veliku ulogu u određivanju nivoa holesterola

  • 1
Muškarac jede, sendvič, brza hrana, nezdrava hrana Foto:Shutterstock

Povišen holesterol je nešto sa čime se sreće većina ljudske populacije. Holesterol je prirodna supstanca i stvara se u trenutku kada jetra razlaže zaštićene masne kiseline iz hrane. U određenim količinama holesterol je potreban organizmu zbog pravilnog funkcionisanja ćelija, hormona i nervnog sistema.

Problem je to što holesterol u velikim količinama može izazvati probleme. Kada se na zidovima arterija nataloži plak, povećava se rizik od mnogih srčanih oboljenja.

Utvrđeno je da svakodnevna ishrana igra veliku ulogu u određivanju nivoa holesterola. Brojna naučna istraživanja ukazala su na snažnu povezanost između visokih masnih kiselina, visokog holesterola i bolesti srca.

Gojaznost, posebno ona koja ukazuje na višak težine oko struka, može biti znak fizičke neaktivnosti i posebno je značajna. Višak masnoća u krvi povećava pritisak na unutarašnje organe i povećava rizik od visokog krvnog pritiska, visokog holesterola, bolesti srca i velikog broja drugih srodnih problema.

Dobra vest je da zdravim životnim navikama možete da smanjite pomenute rizike. Pored fizičke aktivnosti koja je poželjna, treba da promenite i  ishranu.

Ovo su tri vrste namirnica koje bi trebalo da izbacite iz ishrane kako bi nivo vašeg holesterola bio dobar.

1. Punomasni mlečni proizvodi 

Punomasno mleko i mlečni proizvodi od punomasnog mleka sadrže mnogo zasićenih masnoća. Zato je najbolje da ih izbacite iz ishrane ako imate povišen holesterol. Najbolje je da ih zamenite proizvodima od obranog mleka. Tako ćete značajno smanjiti unos masnoća.

U masno mleko spadaju sledeći proizvodi: punomasno mleko, kondenzovano mleko, pavlaka, puter i margarin...

2. Crveno meso

Crveno meso je sastavni deo redovne ishrane većine ljudi. Međutim, da li ste znali da je crveno meso jedna od namirnica sa najvećom koncentracijom holesterola i zasićenih masti? Dakle, pokušajte da ga smanjite. Takođe, uvek birajte komade mesa sa što manje masnoća, piše "Clevelandclinic".

3. Pekarski proizvodi

Hrana bogata šećerom i ugljenim hidratima podiže holesterol. Posebno se preporučuje da izbegavate pekarske proizvode, jer sadrže jaja i margarin. Takođe, rafinisana biljna ulja, homogenizovana ulja i transmasti često se koriste u komercijalnim pekarskim proizvodima, a svi oni podižu nivo holesterola u krvi i doprinose povećanim vaskularnim problemima.

To su izvori lošeg holesterola i masnih naslaga koje se stvaraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA