≫ 

Već 60 godina izazivaju kontroverze: Da li su antiperspiranti sigurni za korišćenje?

- Zbog nekoliko studija mnogi brinu da se aluminijum nalazi i u antiperspirantu i da utiče na Alchajmerovu bolest i rak dojke - kaže dr Džaniz Džonson

  • 0
Žena, dezodorans, higijena Foto:Shutterstock

Da li ste od onih koji misle da je antiperspirant spas protiv znojenja ili pripadate onom taboru koji misli da je on štetan? Bez obzira da li koristite dezodorans ili antiperspirant, verovatno znate da među njima postoji razlika.

Naime, antiperspirant se često spominje i u negativnom kontekstu, kao nesiguran za korišćenje.

- Dezodorans je kozmetički proizvod koji kontroliše i smanjuje telesni miris tako što minimalizuje rast bakterija na telu, a posebno ispod pazuha - objasnila je za Huff Post dr Džaniz Džonson.

Jednostavno rečeno, antiperspiranti zaustavljaju znojenje, a dezodoransi poboljšavaju miris, a iako mnogi proizvodi za nanošenje ispod pazuha sadržavaju oboje, neki radije izbegavaju proizvode s antiperspirantima.

- Zbog nekoliko studija od pre 60 godina mnogi brinu da se aluminijum nalazi i u antiperspirantu i da utiče na Alchajmerovu bolest i rak dojke - kaže ona.

I dok je aluminijum zaista pronađen u mozgu obolelih od Alchajmerove bolesti, naučnici još uvek ne znaju da li je to posledica same bolesti ili izlaganja aluminijumu.

- Svi smo mi svakodnevno izloženi aluminijumu. On se nalazi u prirodi oko nas, odnosno u zemlji i u vodi, a ima ga i u hrani. Nova istraživanja nisu uspela da pronađu povezanos između antiperspiranta, raka dojke i Alchajmerove bolesti - kaže dr Džaniz i dodaje:

- Još jedna zabrinutost u vezi s antiperspirantima proizlazi iz činjenice da oni začepljuju pore kako bi smanjili znojenje, pa toksini koje telo izlučuje putem znoja ostaju u organizmu, ali to nije istina.

Međutim, napominje doktora, da može doći do izbijanja alergije, aline zbog antiperspiranta, već zbog drugih štetnih sastojaka proizvoda kao što su mirisi, lanolin, vitamin E ili drugi.

Video: Zamenik ministra zdravlja pokazao simptome koronavirusa tokom konferencije o koronavirusu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA