Ako vam je potrebno više od 20 sekundi za vršenje male nužde, možda imate zdravstveni problem

Ako otkrijete da skoro uvek praznite bešiku kraće ili duže od 20 sekundi, razmislite o svojim navikama

  • 2
Wc znak

Foto: Pixabay

Razlike u protoku urina mogu da budu signal za zdravstvene probleme koji uključuju kamen u bešici, cistitis, pa čak i problem sa prostatom, prenosi "Daily Star".

Većina nas ne razmišlja o tome koliko nam je vremena potrebno da vršimo nuždu, ali zdravstveni stručnjaci su pozvali ljude da uzmu u obzir "pravilo od 21 sekunde".

Tim fizičara otkrio je da je većini sisara koji teže više od tri kilograma potreban 21 sekund da isprazni bešiku.

Istraživači tvrde da ovaj vremenski okvir može da bude od pomoći ljudima pri praćenju navika bešike.

Medicinska sestra dr Janis Miler objasnila je da, ako je vreme tokom kojeg praznite bešiku duže ili kraće od 20 sekundi, onda ili previše zadržavate urin ili idete prečesto u toalet.

- Ako otkrijete da skoro uvek praznite bešiku kraće ili duže od 20 sekundi, razmislite o svojim navikama: da li pijete premalo ili previše vode - kazala je ona.

- Brzina protoka urina može da signalizira zdravstvene probleme, uključujući kamen u bešici, cistitis, pa čak i probleme sa prostatom.

Medicinska sestra takođe se dotakla čestog položaja u javnim toaletima koje zauzimamo kako bismo izbegli kontakt sa daskom WC-šolje.

- Sve to čučanje i lebdenje koje radimo kako bismo izbegli dodirivanje s daskom ili žurba koja nas tera da što pre izađemo iz toaleta jesu ono što može da izazove infekciju urina - objasnila je.

- Ako bešiku ne ispraznite, u potpunosti izlažete svoje telo potencijalno štetnim bakterijama - zaključila je Miler.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nekko

    28. septembar 2022 | 16:50

    Nidje veze! Veliko "crevo" velik i kanister. Desava mi se preko 2 minuta. Treba vremena da se napuni crevo. Ovi sa malim crevom, sto stoje metar dalje od solje, neka uporede duzinu sa bastenskim crevom. Sto je krace, dalje baca. Sto je duze, vise visi i ne prska okolo. Ocigledno je ovim "doktorima" mali pa se vode po sebi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA