≫ 

Proverili smo krvni pritisak, a doktorka nam je otkrila manje poznate faktore rizika za srčani udar kod žena

Ovo retko koja žena zna

  • 0

Fizička neaktivnost... Da. Pušenje... Da. Nezdrava ishrana... Da. Sve su to faktori rizika za bolesti srca i krvnih sudova koji grčevito drže prvo mesto u svetu i kod nas, ali postoje nespecifični faktori rizika, za koje malo ko zna, a koji i te kako mogu da ukažu na to da žena može da doživi srčani ili moždani udar.  

Svetski dan srca obeležen je svuda, pa i u Srbiji 29. septembra. U Beogradu je u organizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i Udruženja kardiologa organizovana otvorena klinika na Sava promenadi, gde je i našoj novinarki izmeren krvni pritisak. Bio je 130 sa 70.

Baš tada smo od dr Biljane Parapid, profesorke Medicinskog fakulteta u Beogradu i kardiologa Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije saznali da postoje neki manje poznati i nespecifični faktori rizika za nastanak srčanog i moždanog udara kod žena.

- Stalno govorimo o tradicionalnim faktorima rizika, koje građani mahom znaju, a to su povišen krvni pritisak, povišene masnoće, neregulisan šećer, gojaznost, sedelački način života... Međutim, postoji čitava lepeza faktora rizika koju ne prepoznajemo u svakodnevnom načinu života. Recimo, depresija kod oba pola predstavlja faktor rizika za raniju pojavu koronarnih i cerebrovaskularnih događaja - priča za Telegraf.rs prof. dr Parapid a zatim se osvrće na faktore rizika manje poznate a bitne za žene:

- Ja ću vam sada postaviti neku tipičnu seriju pitanja koju postavljam pacijentkinjama u svojoj ambulanti, na koju vi nećete nama odgovoriti da biste sačuvali vašu privatnost, ali: ako ste tokom puberteta kasnije dobili ciklus ili mnogo rano, ako ste imali problema sa ciklusom dok ste bili adolescent, ako ste teže ostali u drugom stanju sa željenom planiranom trudnoćom, ako smo kolege ginekolozi i mi kardiolozi tu trudnoću na neki način pomagali, ili ako spadate u onu grupu žena koje su morale da pribegnu artificijalnim tehnologijama da bi došle do potomstva, to su sve faktori rizika koji su skriveni. Naše žene uglavnom ne znaju. Znaju za neki dijabetes u trudnoći, za hipertenziju i žive u zabludi da su to stanja koja nestaju nakon 40 dana, odnosno babinja, posle prve kontrole, skidanja konaca U stvari, to su isto rani, neprepoznati faktori rizika za ženu da će od pet do deset godina ranije u svom životu razviti mogući kardiovaskularni ili cerebrovaskularni događaj. Tako da, mislite o tome.

S obzirom na to da je našoj novinarski izmeren pritisak 130 sa 70, pitali smo profesorku šta on govori.

- Vaše noge nisu prekršene, ali jesu kolena. Mi učimo da pacijent mora da leži kada se meri krvni pritisak, vi ste u sedećem položaju, pa smo možda pomogli tih vaših 130 sa 70. Da ste ležali, možda bi ti pritisci bili 115 sa 120... - objašnjava profesorka, a potom pita kakvu kafu pijemo.

Odgovor je bio domaća.

- Jedna od zabluda naših pacijenata je da, ako piju instant kafu ili kafu sa dosta mleka, da one imaju manje kofeina i da može da se pije ceo dan. To nije istina. U suštini, možete da popijete tri espresa, to je kvalitetnije, a i on manje utiče na porast krvnog pritiska akutno i dugoročno - posavetovala je prof. dr Parapid i podsetila da se normalnim pritiskom smatra pritisak od 130 sa 80 živinog stuba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA