≫ 

4 zdravstvene prednosti svežeg kupusa: Kralj "zimskog povrća" obiluje vitaminima i mineralima

Prava riznica zdravlja

  • 0
Kupus Foto:Pixabay

S obzirom na to da nam dolazi hladno vreme i sezonski grip, potrebno je da unosimo zdrave namirnice koje će nam obezbediti dozu vitamina i minerala. Jedna od namirnica koja treba da se nađe na našem meniju svakako je kupus.

Ovo povrće je oduvek imalo veliku primenu ne samo u kuhinji, već su ga bake nekada previjale kada su ukućani imali temperaturu ili zubobolju.

Kupus je izuzetno bogat vitaminima i mineralima, sadrži veliki broj hranljivih nutritienata, a zbog male kalorijske vrednosti preporučuje se osobama koje imaju problem sa viškom kilograma.

Postoje brojne zdravstvene prednosti kupusa, a mi smo za vas izdvojili četiri.

1. Jača imuni sistem

Sadržaj vitamina C u kupusu zapravo ga svrstava u najbogatije namirnice sa ovim vitaminom. Funkcija vitamina C nam je dobro poznata. Kao antioksidant, on usporava proces starenja i potpomaže proces zarastanja rana.

Pored toga, smatra se da značajno smanjuje simptome Alchajmerove bolesti. Zbog sumpora koji kupus sadrži u velikoj meri, imuni sistem dobija podršku u borbi protiv infekcija.

Kiseli kupus Foto:Pixabay

2. Poboljšava zdravlje očiju

Sa starenjem, makularna degeneracija postaje sve češća. Međutim, zahvaljujući beta-karotenu koji se u kupusu nalazi u značajnim količinama, zdravlje očiju se dugo može održavati u dobrom stanju i odložiti eventualni nastanak katarakte. Kupus se kao pomoćno sredstvo savetuje i osobama sa glaukomom, kao i osobama sa poremećajem na nivou samog optičkog nerva, koji mogu dovesti do slepila.

3. Utiče na izgled kože

Kupus je bogat vitaminom C. Ovaj hranljivi sastojak podstiče proizvodnju kolagena, strukturnog proteina koji pomaže u formiranju kože i može poboljšati njeno zdravlje.

4. Jača kosu

Kupus sadrži kvercetin. Ovaj antioksidant je hidrosolubilan flavonoid koji pokazuje jaku antioksidantnu i antiinflamatornu aktivnost. Njegovo delovanje se sve više istražuje u kontekstu prevencije, ali i kao dodatna terapija u doprinosu lečenja brojnih bolesti, poput dijabetesa, lupusa i raznih oblika kancera.

Naučnici takođe veruju da kvercetin utiče i na rast kose, ali je potrebno još istraživanja, piše "Stylecraze".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA