Nova vakcina protiv malarije će promeniti svet: U upotrebi od naredne godine

Testovi pokazali da pruža nivo zaštite od smrtnosne bolesti do 80 odsto

  • 3
Vakcina, malarija

Foto: Shutterstock

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu razvili su vakcinu protiv malarije koja, kako tvrde, ima potencijal da "promeni svet", piše BBC. Tim očekuje da će biti predstavljena sledeće godine nakon što su ispitivanja pokazala do 80 odsto zaštite od smrtonosne bolesti. Najvažnije je, kažu naučnici, da je njihova vakcina jeftina i da već imaju dogovor da proizvode više od 100 miliona doza godišnje.

Prošle godine Svetska zdravstvena organizacija dala je istorijsko zeleno svetlo za prvu vakcinu - koju je razvio farmaceutski gigant GSK, a koja će se koristiti u Africi. Međutim, Oksfordski tim tvrdi da je njihov pristup efikasniji i da se može proizvesti u daleko većem obimu.

Šansa za izlečenje

Rezultati ispitivanja na 409 dece u Nanoru, Burkina Faso, objavljeni su u časopisu "Lancet Infectious Diseases". Pokazuje da tri početne doze praćene busterom godinu dana kasnije daju do 80 odsto zaštite.

Tim će započeti proces odobravanja vakcine u narednih nekoliko nedelja, ali konačna odluka će zavisiti od rezultata većeg ispitivanja na 4.800 dece koje treba da bude predviđeno pre kraja godine.

Najveći svetski proizvođač vakcina, Institut za serum Indije - već je spreman da napravi više od 100 miliona doza godišnje.

Vakcina, vakcinacija

Foto: Shutterstock

 

Profesor Hil je rekao da bi vakcina nazvana R21 - mogla da se napravi za "nekoliko dolara" i "zaista bismo mogli da dobijemo veoma značajno smanjenje malarije".

Malarija je milenijumima jedna od najvećih pošasti čovečanstva i uglavnom ubija bebe i odojčad. Bolest i dalje ubija više od 400.000 ljudi godišnje čak i nakon dramatičnog napretka sa insekticidima i lekovima. Ova vakcina protiv malarije je 14. na kojoj je profesorka Kejti Ever radila na Oksfordu jer "ovo nije kao kovid gde odmah imamo sedam vakcina koje će delovati... mnogo je, mnogo teže" - bile su njene reči.

Ona je za BBC rekla da je neverovatno zadovoljstvo stići ovako daleko i da bi potencijalno ova vakcina mogla da zaista promeni svet.

Zašto je tako efikasna?

Trenutno odobrena vakcina deli sličnosti sa onom razvijenom u Oksfordu.

Obe ciljaju prvu fazu životnog ciklusa parazita tako što ga presreću pre nego što stigne do jetre i uspostavi uporište u telu.

Vakcine su napravljene upotrebom kombinacije proteina parazita malarije i virusa hepatitisa B, ali Oksfordova verzija ima veći udeo proteina malarije. Tim smatra da ovo pomaže imunološkom sistemu da se fokusira na malariju, a ne na hepatitis.

Teško je dati direktno poređenje dve vakcine. GSK je prošao kroz velika ispitivanja u stvarnom svetu, dok bi podaci Oksforda mogli izgledati efikasniji zbog toga što su dati neposredno uoči vrhunca sezone malarije u Burkini Faso.

Profesorka Azra Gani sa Imperijal koledža u Londonu, rekla je da su rezultati ispitivanja veoma dobri, ali je upozorila da će biti potreban novac da se vakcine stave na tržište.

- Bez ove investicije rizikujemo da izgubimo dobitke ostvarene tokom poslednjih decenija i da budemo svedoci rastuće plime ponovnog izbijanja malarije - rekla je Gani.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    6. oktobar 2022 | 12:22

    Da ce promenuti svet u to sam siguran. Vec 20 godina menjaju svet preko vakcina

  • Kraljevčanin

    6. oktobar 2022 | 11:56

    Neka hvala, aamo se vakcinišite, ja od britanaca ne bi ni čašu vode uzeo da popijem

  • Isko

    6. oktobar 2022 | 11:34

    Ako je tačno, to je veliki prodor nauke. Dosadašnji pokušaji pravljenja vakcine su bili neuispešni. Od 3-5% dece u nekim zemljema umire od malarije. Sad samo čekam ove antivakcinaše, da zasipaju svojim otrovom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA