≫ 

Simptomi dijabetesa na koje bi trebalo da obratite pažnju

Tiha i podmukla bolest koja sve češće pogađa mlade ljude

  • 0
Otekle noge, bol u nogama, stopala, noge Foto:Shutterstock

Novinarka Gorica Nešović preminula je juče u 59. godini. Detaljnije okolnosti smrti nisu poznate, a ono što javnost već dugo zna jeste da je Gorica godinama vodila borbu sa dijabetesom.

Ona je često javno govorila o svojoj borbi sa dijabetesom i neretko je isticala koliko su kontrole i prevencija važni kada je zdravlje u pitanju.

- Insulin nije najgora stvar koja može da vam se desi, najgora stvar koja može da vam se desi je to da ne mislite na sebe, pa onda morate uz pomoć raznih medikamenata da svoj organizam držite u nekoj dobroj formi - govorila je svojevremeno Gorica Nešović.

S obzirom na to koliko je naglašavala važnost brige o sebi, izdvajamo simptome koji mogu da ukažu na dijabetes, bolest sa kojom se borila.

1. Neočekivani i iznenadni gubitak kilograma

Ovo je jedan od glavnih znakova dijabetesa, a može se desiti da oboleli izgubi od pet do deset kilograma za nekoliko nedelja ili meseci iako nije promenio ništa u načinu ishrane i vežbanju. Ovo je simptom koji je tipičniji za dijabetes tipa 1, kada se metabolizam veoma brzo gasi. To se dešava zato jer nova energija ne dolazi u ćelije, a telo misli da gladujete, pa razbija proteine ne bi li obezbedilo neophodnu energiju. Sve to dovodi do topljenja mišićne mase i iznenadnog gubitka kilograma.

- Kada sam saznala da imam dijabetes - bio je to šok za mane! Mislila da to nekako moraš da osetiš, da osetiš da nešto nije u redu. Na primer, da sam stalno žedna, kao što mnogi kažu da je to jedan od prvih znakova za uzbunu. Ali ja nisam imala baš nikakve simptome. Baš ništa! Smršala sam naglo, to je tačno, ali pre toga sam promenila način ishrane. Mediteranska i ajurveda kuhinja su mi se dopale, krenula sam na jogu, htela sam da dovedem kilažu u red. Zato mi nije bilo čudno što gubim kilograme - govorila je ranije Gorica.

2. Čudan osećaj u nogama

Od 10 do 20 odsto ljudi kojima je dijagnostikovan dijabetes ima već neka oštećenja nerava u vezi sa bolešću. U ranim fazama to može da bude jedva primetno. Na primer, možete da osetite trnce u nogama.

- E, odjednom, noge su mi nenormalno otekle. Cele noge. Nemam pojma šta se dešava… Naravno, koga drugo da pitam nego lekara. Odem da vidim šta je. Normalno, prvo su mi izvadili krv. I, uveče, zovu me iz laboratorije: "Javite se u bolnicu odmah! Vama je šećer skoro trideset…" - pričala je Gorica.

3. Gubitak sluha ili vida

Povišeni nivoi šećera u krvi mogu da oštetete mrežnjaču i prouzrokuju fluktuaciju nivoa tečnosti oko očnih jabučica, a posledično i zamagljen ili oslabljen vid. Kada se nivo šećera u krvi vrati u normalu, vid se obično vraća, ali ako se dijabetes predugo ne leči, oštećenje može da postane trajno.

Isto tako, visoki šećer u krvi može da utiče na nervne ćelije u uhu i prouzrokuje oštećenje sluha.

Pošto joj je televizor uključen uvek, i danju i noću, kada se jednom probudila usred noći i ugledala crven ekran, pomislila je da joj se pokvario televizor. Uspela je nekako da zaspi ponovo, a kada se ujutru probudila, shvatila je da na jedno oko ne vidi.

- Kad sam poslednji put bila na kontroli kažu da ovo što sada vidim je spektakl, a vidim tako da mi je sve u magli. Vidim obrise, vidim i oči, frizuru, ali... Sad vidim 50 posto. Tako kažu. E, sad, da li će biti i koliko bolje od ovoga, to je individualno, ali ja se nadam - iskreno je govorila ona.

Video: Jelena iz Beograda 10 godina živi sa dijabetesom: Otkriva kako je smršala i smanjila dozu insulina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA