≫ 

Šta sve dijabetes može da uradi vašem telu: 6 najčešćih posledica ove bolesti

Kada se šećer u krvi ne kontroliše, organi trpe ozbiljna oštećenja

  • 0
lekarka, pacijent, doktorka, srce, pregled, kardiolog, Bojana PR Foto: Shutterstock

Dijabetes je oboljenje koje nastaje usled nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina, hormona koji se stvara u žlezdi gušterači - pankreasu i odgovoran je za pravilan metabolizam ugljenih hidrata, odnosno šećera.

Komplikacije koje izaziva dijabetes mogu da dovedu do srčanog udara, moždanog udara, slepila, otkazivanja bubrega i amputacije donjih ekstremiteta.

Zapravo, dijabetes utiče na mnoge organe u telu i može prouzrokovati komplikacije, često ozbiljne i nepovratne. Kada se šećer u krvi ne kontroliše, organi trpe ozbiljna oštećenja.

Ovo su neke od komplikacija koje dijabetes može da ima po vaše telo.

1. Srce

Verovatnoća za razvoj kardiovaskularnih bolesti je značajno povišena u slučaju da imate dijabetes. Ukoliko imate dijabetes, dvostruko je veća verovatnoća da ćete imati srčano oboljenje ili moždani udar nego neko ko nema dijabetes - i to u mlađem dobu. Što duže imate dijabetes, veća je verovatnoća da ćete imati srčane bolesti.

Srećom, dobra vest je da možete smanjiti rizik od srčanih oboljenja i poboljšati zdravlje srca promenom određenih životnih navika, piše "Cdc.gov".

lekarka, pacijent, doktorka, srce, pregled, kardiolog, Bojana PR Foto: Shutterstock

2. Bubrezi

Takozvana dijabetička nefropatija je bolest bubrega obolelih od dijabetesa. Bubrezi se sastoje od miliona sićušnih filtera zvanih nefroni. Tokom vremena, visok šećer u krvi može da ošteti krvne sudove u bubrezima, kao i nefrone, tako da oni ne rade onako kako bi trebalo. Mnogi ljudi sa dijabetesom takođe razvijaju visok krvni pritisak, koji takođe može oštetiti bubrege.

3. Oštećenje nerava

S obzirom na to da su krvni sudovi oštećeni visokim nivoom šećera u krvi, nervi odgovorni za dodir i mišićno-skeletni sistem više nisu dovoljno snabdeveni kiseonikom i nutrijentima. Simptomi oštećenja nerava se obično razvijaju sporo, tako da je važno rano primetiti svoje simptome kako biste mogli da preduzmete mere predostrožnosti.

4. Problem sa zubima

Oralna higijena je od suštinskog značaja za opšte zdravlje. Ukoliko imate dijabetes, briga o zubima je još važnija. Visok nivo šećera u krvi može da oslabi bela krvna zrnca, a ovo je glavni način vašeg tela da se bori protiv infekcija koje se mogu pojaviti u ustima.

Zubi, zubar, stomatlog, nega, higijena usta, stomatološki pregled, zubobolja, bol Foto: Shutterstock

5. Dijabetesno stopalo

Dijabetesno stopalo je jedna od mnogobrojnih komplikacija šećerne bolesti i predstavlja skup koštanih i mekotkivnih promena na stopalu. Sindrom dijabetesnog stopala nastaje kao kasna komplikacija kod pacijenata pretežno sa dijabetesom melitusom tipa 2. Povezan je sa oštećenjem nerava, različitim stepenima ishemijske bolesti nogu i nosi rizik za infekciju.

6. Gubitak vida i sluha

Dijabetes vremenom može da ošteti vaš vid i da čak izazove slepilo. Bolesti oka koje mogu uticati na osobe sa dijabetesom uključuju dijabetičku retinopatiju, makularni edem (koji se obično razvija zajedno sa dijabetičkom retinopatijom), kataraktu i glaukom.

Takođe, nivoi šećera u krvi koji su previsoki ili preniski mogu oštetiti nerve koji utiču na sluh. Zanimljivo je da je veza između dijabetesa i gubitka sluha jača u osoba u dobi od 60 i manje godina nego kod starijih osoba.

Kod mlađih osoba sa dijabetesom rizik od oštećenja sluha bio je 2,6 puta veći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA