Ovo su podmukli simptomi raka dojke koji nisu u vezi sa kvržicama

Saznajte koji su manje poznati simptomi raka dojke

  • 0
Karcinom dojke, rak Foto: Shutterstock

Kvržica na dojci može da bude najpoznatiji znak raka dojke, ali bolest može da da i neke druge simptome na koje treba da obratimo pažnju.

Pomisao na pronalaženje kvržice na dojkama je zastrašujuća, ali važno je da budete svesni šta su zdrave dojke kako biste znali kada je vreme da se javite doktoru ukoliko primetite neke promene, prenosi "Huffpost".

Pored kvržica postoje i druge promene koje bi mogle da budu znak raka dojke.

Evo manje poznatih znakova raka dojke na koje treba da obratite pažnju.

Kvržica u pazuhu

Dr Jasmet Sing, onkolog, kazala je da je neočekivani znak raka dojke prisustvo kvržica u pazuhu. To se može dogoditi zbog povećanja limfnih čvorova u blizini dojke.

Zdravi limfni čvorovi su u obliku pasulja i trebalo bi da su čvrsti. Uvećan i potencijalno kancerogen limfni čvor postaje okruglast i veoma tvrd.

Promena bradavica ili kože

Trebalo bi da se zabrinete ukoliko se dogode bilo kakve promene na koži dojke ili bradavice. Naročito treba da se obrati pažnja na pojavu udubljenja na koži ili promene na bradavicama (inverzija ili povlačenje bradavica). Ispucale i upaljene bradavice takođe mogu da budu znak upozorenja.

mamografija, zene, dojka, pregled, lekar, rak dojke Foto: Shutterstock

Iscedak iz bradavice

Iscedak iz bradavice može da bude alarmantna stvar, a stručnjaci su posebno zabrinuti ako je taj iscedak krvav.

- Mnoge žene mogu da dobiju iscedak iz bradavice ako je stisnu, ali to zapravo nije zabrinjavajući znak. Zabrinjava ako je pražnjenje spontano i počnete da primećujete mrlje na grudnjaku.

Nešto što izgleda kao infekcija dojke

Kod nekih žena rak dojke može da izgleda kao crvenilo ili otok. Infekcije dojke postoje, ali ako primetite uporno crvenilo na dojci koje se ne popravlja lečenjem antibioticima, odmah se javite lekaru.

Promena veličine grudi

Ako primetite da vaš grudnjak više ne odgovara jednoj od vaših dojki, važno je da ustanovite šta je uzrok tome. U retkim slučajevima dojka može da se smanji, ali uglavnom dolazi do njenog uvećanja.

Druge fizičke promene

Gubitak težine, kratak dah ili bolovi u stomaku takođe mogu da budu znak raka dojke.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA