• 2

Da li ste čuli za indigo decu: Trend novog doba ili nedijagnostikovani ADHD

, Telegraf

Za indigo decu se kaže da su stare duše sa neobičnim psihološkim atributima, pa čak i telepatskim sposobnostima

 • 2
Indigo deca

Foto: Shutterstock

Indigo deca su koncept novog doba koji pripisuju posebne psihološke karakteristike određenoj deci. Ova definicija je podržana nečim što se zove kolorologija, takođe poznata kao psihologija boja ili hromoterapija. Kolorologija dodeljuje značenja određenim bojama i takođe se odnosi na njihovu upotrebu u terapeutske svrhe.

Boja indigo, koju čini tamnoplava nijansa sa prelivima zelene, generalno se klasifikuje kao boja koja ima umirujuće i opuštajuće kvalitete.

- Za indigo decu se kaže da su deca (ili odrasli) sa „aurom“ indigo boje koja poseduju „posebne duhovne ili metafizičke sposobnosti - objašnjava za How the Stuff Works Mo Mula, ko-kreator roditeljskog bloga "Roditeljska pitanja" i dodaje da su indigove aure zapravo plave ili ljubičaste boje.

deca, učenje, dečaci, škola

Foto: Pixabay.com

Poreklo indigo dece

Fenomen indigo dece je prilično nov. Sve je počelo kasnih 1960-ih i ranih 1970-ih kada je kalifornijska vidovnjakinja i parapsiholog po imenu Nensi En Tape počela da "beleži" decu sa indigo aurom, kada je primetila porat broja rođene dece koja su "zračila" tom bojom. Većina indigo dece, navodno, rođena je 1980-ih i 1990-ih, mada se neka rađaju i danas.

O tome su 1999. godine Jan Tober i Li Kerol napisali knjigu pod nazivom „Deca Indigo: Nova deca su stigla“, koja je trebala da posluži kao nacrt za roditelje koji odgajaju indigo decu. U opisu knjige, autori ovu decu prikazuju kao generaciju koja ima „nov i neobičan skup psiholoških atributa, otkrivajući obrazac ponašanja koji ranije nije bio dokumentovan“. Prema rečima autora, ove nikada ranije viđene karakteristike zahtevaju posebne napore roditelja i nastavnika da im „pomognu u postizanju ravnoteže i harmonije u svojim životima, i da im pomognu da izbegnu frustracije“.

- Preovlađujuća teorija o iznenadnoj pojavi indigo dece je da su ona sledeći korak u ljudskoj evoluciji. U stvari, oni se rađaju naoružani jedinstvenim kvalitetima i sposobnostima koje će im pomoći da stvore bolji svet - objašnjava Mula.

Karakteristike indigo dece

Indigo deca navodno dobijaju aure zahvaljujući nekim suštinskim karakteristikama sa kojima su rođena. Poznati bloger o roditeljstvu Kris MekKormik, koji i sam veruje u koncept indigo deteta, među nekim od najčešćih osobina navodi samopouzdanje, ekstremnu inteligenciju, emocionalnost, kretativnost i buntovnost.

Deca i spavanje

Foto: Shutterstock

- Indigo deca su slobodni mislioci na misiji, ona imaju tendenciju da imaju visok koeficijent inteligencije i izuzetno su osetljiva na svoje emocije, što im pomaže da budu empatični prema drugima. Mnogi su umetnički i muzički nadareni, iako im sve lako dosadi.Odbacuju autoritet i nepravednost - ističe MekKormik.

Za njih se kaže da su više razvijeni od svojih vršnjaka. Mekormik elaborira da indigo deca (i odrasli u tom slučaju) često poseduju darove poput telepatije i da neki čak mogu „da stupaju u interakciju sa duhovima zbog njihove visoke vibracione energije“.

- Mnogi veruju da su indigo deca ovde da pomognu da uvedemo novu eru duhovnog rasta i prosvetljenja - kaže Mula i dodaje da su indigosi prepoznati po svom „snažnom osećaju za pravdu“ i da su inspirisani da idu protiv svih kada se založe za ono u šta veruju.

Iako su mnoga deca osetljiva u određenom stepenu, indigo deca su navodno „na drugom stepenu te osetljivosti“, ističe i vodič za "ljudski dizajn" Andrea Vord Berg.

- Takva osetljivost uključuje čak i povećanu nelagodnost na određenim lokacijama ili oko određenih ljudi, prekid sna, pojačanu maštu i poteškoće u pridržavanju uopštenih društvenih normi - objašnjava Bergova koja i sama veruje da je njen četvorogodišnji sin indigo dete: - S jedne strane, neverovatno je prisustvovati njegovom doživljaju sveta. On je divlje kreativan, promišljen i tako zabavan za druženje. S druge strane, veliki je izazov biti njegov roditelj zbog velikih krajnostima kada je u pitanju njegova osetljivost.

Ona kaže da je radila sa nastavnicima i članovima porodice kako bi im pomogla da shvate odakle dolazi njegovo jedinstveno ponašanje i doživljaj sveta.

- Odlučila sam da njegovu osetljivost gledam kao na dar, tako da je moj najveći izazov kao roditelja da ga podržim u razvijanju veština da razume i radi u svetu, a da pritom ne ugušim njegovu osetljivost ili mu ne usadim seme sumnje u njegove sposobnosti - pojašnjava Bergerova.

Kritičari fenomena indigo dece

Ne prihvataju svi ovu teoriju o indigo deci. A verovatno najveća kritika je da se etiketa "indigo deteta"  koristi kao neka vrsta "pokrivalice" za decu koja se potencijalno suočavaju sa nedijagnostikovanim problemima poput autizma, poremećaja pažnje/hiperaktivnosti (ADHD) ili poremećaja pažnje.

Dr Monika Vermani, klinički psiholog i autor knjige „Dublje dobro stanje: Pobediti stres, raspoloženje, anksioznost i traume“, kaže da želi da podigne „crvenu zastavicu“ oko tog koncepta. Ona ističe da roditelji koji srdačno prihvataju okvire ovog koncepta zapravo možda "posmatraju problematične simptome i ponašanja svog deteta - kao što su nepažnja, i ometajuće ili prkosno ponašanje - kroz sočivo svog statusa ili identiteta indigo deteta", što bi moglo da ih dovede do "odbacivanja, otpora ili odlaganja rešavanja problema kroz tradicionalne kanale pravilne dijagnoze i lečenja“.

porodica, dete, dečak, sin, tata,otac

Foto: Shutterstock

Jer, kako kaže, kada se dete, na primer, ne leči od ADHD-a, posledice tog stanja mogu da budu dalekosežne. Mnogi stručnjaci kažu da nelečeni ADHD, između ostalog, može da dovede do problema sa zloupotrebom supstanci, štetnih navika u ishrani, pa čak i loših vozačkih veština. Deca sa autizmom koja ne dobijaju podršku verovatno neće razviti socijalne veštine i mogu da imaju značajne probleme u ponašanju kako rastu i sazrevaju.

- U društvu moramo da vidimo ljude kao ljude, ljudska bića... a svi imamo simptome koji nas mogu na ovaj ili onaj način kočiti u životu - ističe Vermani: - Štetno je kategorizovati ljude, a ne priznati, razumeti i pomoći im da prevaziđu problematične simptome. Profesionalno verujem da je takvoj deci potrebno lečenje, pružanje veština suočavanja, resursa i profesionalnih smernica za rešavanje problematičnih simptoma... što je pre moguće.

Bergova se međutim tom mišljenju protivi i kaže da "ADHD, autizam, neurodivergencija i titule ove prirode su sve načini na koje kategorizujemo osetljivost koja dolazi sa promenom svesti koju trenutno prolazimo" i da je ""Indigo dete" još jedan način da opišemo koncept, jer je to zato što naša deca dolaze sa većom svešću zbog kolektivne smene."

Kako da prepoznate indigo dete

Indigo dete je definisano njegovom indigo aurom, što nije najlakše videti, ali je očigledno moguće.

Da biste dobili takav vizuelni uvid u „svetleće telo koje okružuje vaše fizičko telo“, neki stručnjaci kažu da stanite ispred ogledala, zaškiljite i malo omekšate pogled. Takođe bi moglo pomoći da malo pogledate u stranu, tako da odraz bude više u vašem perifernom vidu, da bi se pojavilo neko dodatno svetlo ili boje kojih ranije nije bilo tu.

Ili pronađite zvučnog fotografa. Zvučna fotografija, navodno, pokazaće  boje oko vašeg portreta zahvaljujući nekim senzorima koje držite dok se slika snima. Ovi senzori šalju električni naboj kroz telo koje odaje energiju u različitim bojama.

Oni koji veruju u kolorologiju smatraju da postoji gomila različitih aura koje se mogu videti, a da je ponekad vidljivo i više od jedne boje. Za ljude sa crvenom aurom se kaže da su energični i jake volje, dok su oni sa zelenom aurom veoma društveni, nežni i dobri u komunikaciji. Za indigo se kaže da su nežni, duhovni i radoznali.

Bez obzira da li u potpunosti verujete u postojanje indigo dece ili mislite da je sve to budalaština, psiholog Vermani kaže da je mudro držati "jasan fokus" na onome što se dešava u životu deteta.

- Moramo da vidimo decu kao pojedince i da razumemo da je svako dete jedinstveno. I roditelji treba da shvate da je njihova odgovornost da prepoznaju i reše problematične simptome i ponašanja koja bi mogla da spreče njihovo dijete da uspe u životu ... bez obzira na nijansu njihove aure - zaključuje psiholog.

Video: Otac za primer: Suad trojkama peva čuveni narodni hit, klip postao viralan po društvenim mrežama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Перагеније

  5. novembar 2022 | 15:33

  " zbog njihove visoke vibracione energije" - А појма немају шта би то било "енергија"...

  4
  0

  Podelite komentar

 • Marija

  6. novembar 2022 | 00:12

  I dalje ne kapiram

  0
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok