4 razloga zbog kojih je kefir dobar za zdravlje: On je riznica minerala i vitamina

Ovaj proizvod je poseban po tome što se može kupiti, ali se može i napraviti kod svoje kuće i to vrlo jednostavno

  • 2
Žena jede, jogurt, pavlaka, kefir Foto:Shutterstock

Kefir je fermentisano mlečno piće koje obiluje kalcijumom, proteinima i vitaminom B, a mnogi ga smatraju zdravijim i kvalitetnijim od jogurta. Dok su kod jogurta za fermentaciju zaslužne jogurtne bakterijske kulture, kod kefira su za to zadužena kefirna zrnca odnosno kefir gljiva kao i mirkoorganizmi i laktična kiselina koji idu uz nju.

Ovaj napitak specifičnog ukusa prava je riznica minerala i vitamina, uključujući i dragoceni B12.

Brojne su zdravstvene prednosti kefira, ali kako piše BBCcgoodfood, ovo su četiri osnovne:

1. Poboljšava varenje

Stručnjaci smatraju da kefir poboljšava probavu, zbog sadržaja probiotika. Probiotici mogu pomoći u obnavljanju ravnoteže u crevima, čime se poboljšava varenje. Proces fermentacije takođe pomaže u razgradnji laktoze u mleku, tako da postoje određeni dokazi koji ukazuju na to da kefir mogu tolerisati oni koji pate od intolerancije na laktozu. Međutim,o tome bi trebalo da razgovarate sa svojim lekarom.

Oni sa dijagnostikovanim stanjem kao što je inflamatorna bolest creva (IBD) ili sindrom iritabilnog creva (IBS) treba da se konsultuju sa lekarom ili dijetetičarom pre uvođenja fermentisane hrane jer, u nekim slučajevima, mogu pogoršati simptome.

2. Jača kosti

Zahvaljujući nutrijentima (kalcijumu i vitaminu K2), kefir jača kosti i štiti od preloma. Uz to, redovna konzumacija kefira smanjuje rizik od osteoporoze.

3. Ublažava upalne procese

U upalne procese u telu se ubrajaju brojne bolesti kao što su upala creva ili reumatoidni artritis. Protivupalni učinci probiotika su zabeleženi u pojedinim istraživanjima iako je to područje još u razvoju.Čini se da su bakterije mlečne kiseline protivupalne, ali to ne znači da je kefir svemoguć.

4. Pomaže pri mršavljenju

Postoji povezanost gojaznosti s neravnotežom bakterija u crevima. Ali, nije poznato o kojim bakterijama je reč. Neki dokazi ukazuju na to da su lactobacillus vrste bakterija, poput onih koje se nalaze u kefiru, povezane s promenama u kilaži dok drugi dokazi pokazuju suprotno.

Postoje i razne kefir dijete uz pomoć kojih se može izgubiti višak kilograma, a svakako je bolje umesto nečeg masnog ili slatkog za užinu ili večeru konzumirati kefir.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA