Čišćenje jezika je neizostavan deo oralne higijene: Da li se to postiže samo ovom spravicom?

Čak je i Gvinet Paltrou ovog meseca otkrila da svoj dan počinje "grebanjem jezika"

  • 0
Čišćenje jezika Foto: Shutterstock

TikTok je preplavljen video-snimcima koji zagovaraju trendove za koje se tvrdi da poboljšavaju zdravlje. Konzumiranje vode prepune čia semenki, konzumiranje suvog proteinskog praha i stavljanje belog luka u nos su teme samo nekih video-snimaka. Postoje i oni koji se bave trikovima za gubitak telesne težine, trikovima za lepotu, onim opasnim, nebezbednim i neproverenim savetima.

Ali jedan trend koji se tiče higijene usne duplje, poznat kao čišćenje ili struganje jezika, zapravo može da poboljša oralnu higijenu, kažu stomatolozi, a piše Daily Mail.

Ova praksa, koja uključuje korišćenje spravice za uklanjanje ostataka sa jezika, može da neutrališe loš zadah, kao i da spreči upalu desni i karijes, kaže dr Sundip Patel.

On je rekao da se ovo svodi na tehniku uklanjanja belog sloja na jeziku koji je nakupina bakterija, ostataka i mrtvih ćelija.

@annapetersondental @annapetersondental can anyone do this without gagging? #dentaladvice #tonguecleaning #learnontiktok #tongue #teeth ♬ Inspiration - WavebeatsMusic

Praksa uključuje struganje jezika od pozadi ka napred tri ili četiri puta laganim pritiskom, nakon pranja zuba i čišćenja koncem.

Zagovornici kažu da je sprava koja se koristi za ovu namenu, takozvani strugač, u obliku slova U napravljena od plastike, bakra ili čelika.

Čak je i Gvinet Paltrou ovog meseca otkrila da svoj dan počinje "grebanjem jezika".

Mnoštvo bakterija, više od 200 različitih vrsta, živi na jeziku. Dok većina ovih bakterija spada u one dobre, postoje i one druge koje mogu da dovedu do bolesti desni, pa i karijesa ako se ne uklone iz usne duplje.

- Struganje jezika je prilično nov oralni trend koji će verovatno postati veoma popularan 2023. godine. Čin struganja jezika često je bio ograničen na velnes industriju, ali sada ulazi u mejnstrim i postaje rutinski korak u vašoj rutini oralne higijene - kaže dr Patel je za MailOnline.

Čišćenje jezika Foto: Shutterstock

Iako nije toliko važno kao pranje zuba i čišćenje koncem, može se dodati rutini kako bi usta bila što čistija, dodao je dr Patel.

Neki koriste četkicu za zube ili vodicu za ispiranje usta u pokušaju da očiste svoj jezik, ali strugač za jezik može da bude mnogo temeljniji.

Video: Pravilno pranje ruku traje 20 sekundi!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA