Stručnjak za Telegraf otkriva koji su simptomi šarhala i kako se leči: "Ovo je ozbiljno oboljenje"

Ova bolest ima sezonski karakter i češće se javlja u prelaznim godišnjim dobima, na jesen i u proleće

  • 0
Bolesno dete, zaraza, virus, grip

Foto:Shutterstock

Deca u beogradskim vrtićima ovih dana izostaju iz boravka zbog streptokokne infekcije, koja, između ostalog, može da izazove i šarlah. Kako za Telegraf.rs kažu u Gradskom zavodu za javno zdravlje, epidmeiolozi su na terenu nakon što su pristigle prijave.

Dodaju i da je od početka godine u beogradskim vrtićima bilo čak sedam epidemija šarlaha.

O tome koliko je ova bolest ozbiljna i kako je na vreme uočiti razgovarali smo sa dr sci. med. Dejanom Baskićem.

- Glavni simptom šarhala je sitan osip po koži, koji je praćen visokom temperaturom i gušoboljom. U osnovi šarhala je angina, odnosno streptokok koji luči toksin - započinje razgovor za Telegraf dr Dejan Baskić.

Prema doktorovim rečima, kod šarhala zapravo imamo lokalnu anginu, sa svim simptomima angine kao što su: otok krajnika, gušobolja, teško gutanje, visoka temperatura i sitan osip.

Osip, šarlah

Foto:Shutterstock

- Radi se o jednoj intoksikaciji, pošto toksin koji se luči u grlu deluje na čitav organizam. Ljudi bi trebalo da znaju da je šarlah jedno ozbiljno oboljenje. Šarlah se prenosi na isti način kao angina, odnosno resiratornim putem - kaže dr Baskić.

Kako kaže naš sagovornik, terapija za šarlah je isključivo antibiotska.

- Osoba koja ima šarlah ne može da pije terapiju tri dana, pet dana, nego obavezno 10 ili 14 dana. Obavezno treba da se uradi antibiogram, da osoba miruje i dosledno sledi upustva koja je dobila od svog doktora - zaključuje dr sci. med. Dejan Baskić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA