• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

DA TI SE ŽIVOT ZGADI: Koliko je zaista opasna muva u supi?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ljudi su po svojoj prirodi vrlo gadljiva bića. Nije da za ovakvu reakciju nema evolutivnih razloga, jer nam gađenje pomaže da se sačuvamo od bolesti, ali oko nekih stvari zaista pravimo preveliku dramu

  • 1

Dlaka u tanjiru, muva u kafi, odlazak u javni WC... Sve su to situacije koje u nama izazivaju osećaj gađenja toliki da neretko imamo osećaj da će želudac da nam se prevrne. Međutim, prava istina je da većina ovih stvari uopšte nije opasna po zdravlje čoveka.

DLAKE

Foto-ilustracija: Foter/longhairthai.com Foto-ilustracija: Foter/longhairthai.com

Kad ugledate tuđu vlas kose u svom tanjiru, prvo se šokirate, a kompletan obrok vam se zgadi. Ipak, stručnjaci za zdravlje kažu da nema opasnosti od širenja bolesti. Ljudska vlas sastoji se od proteina zvanog keratin i ne prenosi patogene. Čak i da je kontaminirana, neće izazvati zdravstveni problem.

- Moguće je da bakterija koja izaziva dijareju ostane na vlasi, ali da se to desi je vrlo mala verovatnoća - objašnjava Marija Kolavićenco, dermatolog s Nortvestern univerziteta.

JAVNI WC

Foto: Twitter/@BBCSteveR Foto: Twitter/@BBCSteveR

Prvo što nam prođe kroz glavu pomisao da sednemo na dasku WC-šolje u javnom toaletu jesu mnogobrojne boleštine i bakterije koje vrebaju s nje. Iako postoji mogućnost da s daske pokupite bakterije poput E. coli, šanse su vrlo male.

Ako i sednete na šolju, dodirivaćete je kožom, odnosno zadnjicom. Bakterije teško mogu da prodru kroz kožu, a da se prenesu, potreban im je dodir sa sluzokožom. Zato, znajte da su male šanse da ćete se zaraziti.

Takođe, ni virusi ne mogu dugo da prežive van ljudskog organizma. Daleko je važnije dobro oprati ruke i pre i posle vršenja nužde, jer ćete posle dirati kvaku i druge predmete. Naravno, ako ne operete ruke, bakteriju možete slučajno preneti, na primer na sluzokožu usta ili oka.

INSEKTI

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kad ugledate nekakvu bubu ili muvu da pliva u supi ili čaju, automatski ćete ostati bez apetita. Verovali ili ne, insekti uopšte nisu štetni za nas. Štaviše, mogu da imaju fantastičan efekat na ljudski organizam, pošto su bogari proteinima i drugim hranljivim materijama.

Takođe, sigurni smo da znate da mnoge svetske kuhinje u svojoj ponudi imaju raznorazne insekte, a jedno od mogućih rešenja za nestašicu hrane rešavanje problema gladi u svetu jesu upravo ova nama omražena gamižuća stvorenja. Ne zaboravite, sve je stvar navike.

(Telegraf.rs / Huffington Post)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Gavrilo

    29. mart 2014. | 15:31

    Da da ... gadimo se na daske u javnom wc muvu u kafi dlaku u supi kada nekom ispadne maramica FUJ... a bogami na 100 evra nismo gadljivi. To sve pokazuje naše duple standrde.

    Podelite komentar