ŽENE: Ako ne želite rak dojke, jedite breskve!

Verovali ili ne, redovna konzumacija plodova najobičnije domaće voćke može da pomogne u borbi protiv raka dojke

  • 1

Samo tri breskve na dan mogu da pomognu ženama u borbi protiv raka dojke, tvrdi najnovije istraživanje. Američki naučnici su do ovog značajnog otkrića došli na osnovu testiranja sprovedenim na miševima.

- Ćelije agresivnog raka dojke implementirali smo miševima pod kožu, a zatim ih tretirali ekstraktima breskve. Pozitivni efekti uočeni su posle samo nekoliko sedmica, što znači da su breskve "ubile" metastaze i zaustavile bolest - rekao je dr Luis Kisneros Zevalos, koji je sprovodio projekat.

Naučnici su, na osnovu doza isprobanih na miševima, došli do zaključka da bi konzumacija dve do tri breskve dnevno imala isti efekat i kod žena.

U zapadnim zemljama rak dojke je najčešća vrsta raka kod žena, a najnoviji podaci pokazuju da u Srbiji svakog dana od ove opake bolesti umru četiri žene.

- Važnost ovog otkrića je značajna, jer pokazuje kakav efekat na borbu protiv smrtonosne bolesti imaju supstance iz prirode, u ovom slučaju fenolna jedinjenja u breskvi - rekao je Kisneros Zevalos, koji ističe da je važno da se pojede ceo plod, a ne samo sok, jer konzumacija soka od breskve neće dati isti rezultat.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • wallachia

    27. mart 2014 | 20:38

    naravno i vitamin b17 koji se nalazi u kosticama breskve....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA