Kinezi prave veštačko majčino mleko!

Čelnici najmnogoljudnije zemlje na svetu smatraju da uvozne formule mleka za bebe nisu dovoljno dobre za kineske mališane, pa zato sada pokušavaju da, proučavanjem aktivnih sastojaka mleka svojih sunarodnica, stvore savršenu kopiju majčinog mleka

  • 0

Posle strogih pravila koje je uvela Kina o kompanijama koje mogu da uvoze formule mleka za bebe, Vlada sada ima novi plan kako da napravi formulu na bazi mleka kineskih dojilja, takoreći, veštačko mleko za dojenje.

- Vlada Kine troši 1,6 miliona dolara na projekat kako bi napravili veštačko mleko kineskih majki - saopštila je Žang Ksijaou iz Komisije za nauku i tehnologiju.

Ideja projekta je da se proučavaju aktivni sastojci mleka kineskih majki i tako da se napravi baza podataka o majčinom mleku, kako bi što uspešnije razvili odgovarajuću formulu.

Iako je ranije ova formula, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, bila bazirana na kravljem mleku, moderna verzija sadrži dosta sastojaka koji pokušavaju da oponašaju majčino mleko, ali još se ne zna koliko efekata ona ima i koliko se na ovaj način sastojci apsorbuju.

Kina je jedno od najvećih tržišta veštačkog mleka i ovo je samo jedan od segmenata sa najbržim rastom.

Kineski roditelji su u prošloj godini potrošili 15 milijardi dolara na veštačko mleko za bebe, delom zato što ova zemlja ima najnižu stopu dojenja dece mlađe od 6 meseci, svega 28 odsto, dok je globalni prosek 40 odsto.

Jedan od najvećih razloga je zapravo agresivan marketing za veštačku formulu. Iako kineske vlasti čine sve da ohrabre žene da što duže doje, procenjuje se da će potrošnja na tržištu mleka sa veštačkom bebi formulom 2015. godine narasti i do 22 milijarde dolara.

(Telegraf.rs / qz.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA