ASEPSOL, HIDROGEN, SIRĆE: Evo čime sve možete dezinfikovati dom (FOTO)

Povratnike u poplavama uništene kuće čeka mnogo posla oko čišćenja i dezinfekcije njihovih domova. Evo nekoliko saveta koji mogu da pomognu u tome

  • 1

Povratak u poplavljenu kuću neće biti nimalo lak. Mnoge drage stvari, tapacirani nameštaj, plišane igračke i kućni aparati više nisu za upotrebu i moraće da idu na đubrište. Sve ono što preostane, zbog zdravlja ukućana, a posebno male dece, starih i bolesnih, neophodno je detaljno očistiti, osušiti, dezinfikovati i sterilisati od vrlo opasnih buđi, bakterija i virusa.

Upozoravamo vas na to da je veoma važno da sačekate nadležne stručne službe koje će profesionalno odraditi glavni deo posla u vezi sa čišćenjem i dezinfekcijom životnog prostora specijalnim sredstvima. Posle toga sledi krečenje i sređivanje podova. Međutim, kada su u pitanju drveni nameštaj, sanitarije, posuđe, vaze, ukrasi i drugi lični predmeti, veći deo posla ćete moći i sami da obavite.

Sama dezinfekcija predstavlja skup mera i postupaka kojima se unistavaju patogeni i drugi mikroorganizmi, fizičkim ili hemijskim putem. Cilj dezinfekcije je da se broj štetnih mikroorganizama svede na vrednosti bezopasne po zdravlje čoveka, a ukoliko je cilj potpuno uništenje svih živih organizama (uključujući bakterije, viruse i gljivične spore), govori se o sterilizaciji.

PRIPREMA ZA DEZINFEKCIJU

Pre samog postupka primene dezinficijensa (Asepsol, hidrogen-peroksid, alkohol, ceđ, sredstva na bazi hlora) tretirane površine potrebno je prethodno očistiti od mehaničkih i fizičkih nečistoća (blato, mulj, prljavština). Potom je potrebno izvršiti sanitarno pranje tretiranih površina (na primer, toplom vodom pod pritiskom), te se nakon sušenja mora se izvršiti tretiranje dezinficijensom. Nakon primene dezinficijensa po potrebi se može vršiti još jedno ispiranje tretiranih površina.

Tokom čitavog procesa čišćenja koristite zaštitne rukavice i masku!

U KUHINJI

Uronite čaše, porculan, tanjire, plastično i emajlirano posuđe na 10 minuta u rastvor sredstva za dezinfekciju od 2 kašike izbeljivača na bazi hlora po litri vruće vode. Posuđe dobro isperite i osušite na vazduhu. Nemojte koristiti krpu.

Viseće delove, ormariće i radne površine trebalo bi očistiti istim rastvorom i isprati pre slaganja posuđa

Dezinfikujte srebrni escajg, metalni pribor, lonce i tiganjem kuvanjem u vodi 10 minuta. Hemijska sredstva, posebno ne ona na bazi hlora, ne smeju se koristiti u ovom slučaju, jer ovaj tip posuđa može hemijski da reaguje s mnogim metalima od čega mogu da potamne.

DUŠECI, JASTUCI, PREKRIVAČI

Ako su bili potopljeni u poplavnoj vodi, bacite ih! Ukoliko nisu, onda im ima spasa.

Dušek se može prebrisati rastvorom hlornog kreča, a zatim ostaviti duže vreme na suncu. U toku sunčanja dušek, kao i jastuke treba prevrtati tako da se osunča svaka strana.

ČEŠLJEVI, ČETKE, MAKAZICE ZA NOKTE

Drže se dugo u rastvoru nekog deterdženta, baš kao i brijači. Najbolje će poslužiti sledeći rastvor: 4 g formalina, 52 g alkohola i 100 g vode. Potapa se samo dlaka, a drveni delovi treba da ostanu iznad vode.

Evo šta sve, osim skupih preparata, može da vam posluži kao sredstvo za dezinfekciju:

ASEPSOL

U pitanju je tečno sredstvo za dezinfekciono pranje. Ima široku primenu u zdravstvenim ustanovama, domaćinstvu, prehrambenoj i drugim industrijama.  Deluje na gram-pozitivne i gram-negativne bakterije, alge, gljivice i na pojedine tipove virusa. Uništava mikroorganizme i uklanja masnoće. Nije otrovan, ne deluje štetno na ruke i ne ugrožava okolinu.

HIDROGEN

S hidrogen-peroksidom se može napraviti jednostavan sprej koji dezinfikuje kao i komercijalni preparati, pristupačan je svakome, a ubija sve bakterije. Oprezno, koristite samo blag, 3% rastvor, jer u koncentracijama većim od 10 odsto, ova supstanca može da bude opasna! Potreban vam je 3% hidrogen peroksid, belo vinsko sirće koje ćete sipati u posebne boce s raspršivačem. Ove dve supstance mogu da se koriste za:

- pranje namirnica - poprskati voće ili povrće hidrogen peroksidom, a onda sirćetom. Nije bitno kojim redom prskate, važno je da sprejeve koristite posebno. Na kraju sve dobro isperite vodom. Nećete osetiti nikakav miris, a sve potencijalne štetne bakterije su ubijene. Ovo pomaže i uklanjanju pesticida s voća i povrća.

- dezinfekciju kuhinjskih površina, sudopere, česme, odvoda, daski za rezanje mesa. Ovim se ubijaju bakterije Salmonela, Šigela, Ešerihija koli.

- za čišćenje kade i lavaboa - dodajte malo sode bikarbone i obične kuhinjske soli.

- rastvor od 3 dl 3% hidrogen peroksida na 1 l vode može da se koristi za zalivanje biljaka. Prvo testirajte osetljivost cveća, sa sasvim malom količinom

- za skidanje fleka s tepiha: pospite prah sode bikarbone po tepihu, a ako je fleka masna dodajte i malo kuhinjske soli, onda poprskajte belo vinsko sirće pa zatim hidrogen peroksid. Istrljajte četkom, obrišite krpom.

ZAVRŠNO GLANCANJE: PRIRODNI, JEFTINI DETERDŽENTI KOJI PRITOM LEPO I MIRIŠU

- Univerzalno sredstvo za čišćenje napravićete ako izmešate kašiku tečnog sapuna sa 4 kašike tople vode, dodate limun ili malo sirćeta. Provereno skida masnoću.

- Voćno sirće je najjednostavnije i najprirodnije sredstvo za dezinfekciju. Napravite smesu od 5 odsto sirćeta u vodi. Ovaj rastvor ubija 99 odsto bakterija, 82 odsto plesni i 80 odsto virusa!

- Za poliranje nameštaja i podova koristite maslinovo ulje kojem je dodat limunov sok.

- Sirće i voda u odnosu pola-pola učiniće da staklo zasija. Trebaće vam i boca s raspršivačem, a za glancanje su najbolje stare novine.

- Plesan i buđ osušite fenom za kosu ili električnom grejalicom i ostavite preko noći. Ujutro ostružite četkom pa operite površinu mešavinom u koju ste stavili 2 kašike tečnog sapuna, 2 kašike boraksa i tople vode.

- Umesto skupih osveživača vazduha uklonite izvore neprijatnih mirisa u stanu – redovno izbacujte smeće, natrulo voće i povrće, vetrite stan. Neutralisaćete ih ako izmešate sodu bikarbonu s mineralnom vodom i dodate nekoliko kapi nekog esencijalnog ulja. Sve sipati u bocu s raspršivačem i tako osvežiti vazduh u kući.

- Tkanine posive zbog kontakta deterdženta sa teškom vodom. Učinite vodu mekšom sodom bikarbonom, pa vam izbjeljivač neće ni trebati.

- 1 čaša destilovane vode, 1 čaša belog sirćeta, nekoliko kapi eteričnog ulja čajnog drveta. Sve staviti u bocu sa raspršivačem. Čisti sve površine, dezinfikuje i veoma je jeftin, bez otrova i hemikalija.

(Telegraf.rs / izvori: FoodSafety/MaminSvet/Hero/SaznajLako)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • drVavke

    21. mart 2020 | 11:24

    Benzalkonijum HLORID tj. ASEPSOL je dezificijensa kao na bazi HLORA. Da li neko zna zašto nije efikasan protiv COV19 ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA