• 3

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pazite se narandžaste hrane, vaša koža je baš i ne voli!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nije neobično da se na našoj trpezi nađe dosta narandžastih namirnica poput bundeve, šargarepe, breskvi, pomorandži, nektarina ili mandarina. Iako su sve one veoma zdrave, mogu da vam ofarabaju kožu

  • 3

Ukoliko jedete mnogo bundeve ili šargarepe, vaša koža može da postane narandžasta. Specifičnu boju ovom povrću daje beta karoten, biljni pigment koji se u našem organizmu pretvara u neophodni vitamin A (retinol).

Ukoliko se u krvi nađe veće prisustvo ove materije, to će rezultirati narandžastom bojom kože. Karotenoidi su biljne materije koje deluju kao snažni antioksidansi i imaju antikancerogena svojstva, a nalazimo ih u narandžastom, žutom, crvenom i zelenom voću i povrću, koji ih štite od stalne izloženosti sunčevim ultraljubičastim (UV) zracima i od drugih opasnih uticaja iz okoline.

Foto-ilustracija: Foter/JeremyMP Foto-ilustracija: Foter/JeremyMP

Kako biste proverili da li se u vašem organizmu nalazi previše beta karotena, pogledajte svoje dlanove i stopala. Budući da je na ovim mestima koža jako debela, upravo je ovde prisustvo beta-karotena u većim koncentracijama najočiglednije.

Ukoliko primetite narandžastu boju svoje kože, ne paničite, kažu stručnjaci. Povećana koncentracija beta karotena obično nema nikakve zdravstvene posledice, već se može raditi isključivo o estetskom i kozmetičkom problemu.

Foto ilustracija: FreeDigitalImages/africa Foto ilustracija: FreeDigitalImages/africa

Vrlo retko narandžasta boja kože nema nikakve veze sa prisustvom beta karotena u krvi, već može biti posledica usporenog rada štitne žlezde ili pak oslabljene funkcije bubrega ili jetre. Ukoliko sumnjate na nešto od ovoga, svakako se posavetujte sa svojim doktorom.

(Telegraf.rs / kliX)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • ズ1枚とピリ辛の

    7. oktobar 2014. | 09:54

    Znam dvojicu, Vejn Runi i Dragan Đilas.

    Podelite komentar

  • Ser Žile

    7. oktobar 2014. | 11:25

    E svašta ću da čujem i pročitam od tih silnih kvazi naučnika i stručnjaka...

    Podelite komentar

  • Dejan B.

    7. oktobar 2014. | 09:10

    PEPI JE POŽUTIO OD MANDARINA

    Podelite komentar