• 6

Vreme čitanja: oko 1 min.

Evo koje voće i povrće nikako ne smete da ljuštite!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li ste znali da određene vrste voća i povrća ne samo da ne morate, već ne bi ni trebalo da gulite? Osim što ćete uštedeti vreme, zadržaćete i mnoge hranljive sastojke i ukuse koji bi se ljušćenjem izgubili

  • 6

Poznata nutricionistkinja iz Filadelfije, Keti Kavuto, otkriva nam prednosti neguljenja određenog voća i povrća. Tako ćemo uštedeti vreme i zadržati hranljive sastojke koji su koncentrisani u kori.

Evo na koje namirnice se to odnosi:

Krompir

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Uobičajeno je da se za pire krompir, krompir salatu, pa čak i pečeni krompir, odstranjuje kora. Ali to je loša ideja, jer 20 odsto hranjivih vrednosti, kao što je vitamin B, tragovi minerala i vlakana, dolaze iz kore. Krompir samo dobro operite.

Patlidžan

Foto-ilustracija: Foter/effe8 Foto-ilustracija: Foter/effe8

Kora patlidžana sadrži fitonutrijent nasunin - jak antioksidans koji pomaže u borbi protiv oštećenja ćelija zbog kojih dolazi do starenja ili bolesti, ističe Kavuto.

Sveži krastavci

Foto-ilustracija: Foter.com / Muu-karhu Foto-ilustracija: Foter.com / Muu-karhu

Iako može biti malo gruba, kora tamnozelenih krastavaca je odlična za jačanje imuniteta jer sadrži antioksidanse i vlakna, koji sprečavaju zatvor.

Šargarepa

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sve dok je dobro operete, nema nikakvog razloga da je ljuštite. Kavuto kaže: "Svi antioksidansi su koncentrisani na kori ili direktno ispod nje."

Jabuke

Foto-ilustracija: Foter/nupat arjkla Foto-ilustracija: Foter/nupat arjkla

Mnogi uklanjaju koru jer je nju teško sažvakati, ali kora jabuke je bogata vlaknima, koja će vas zasititi i pomoći probavi. "Kora jabuke je bogata kvercetinom, vitaminom C i triterpenoidima, koji su borci protiv raka", dodaje Kavuto.

(Telegraf.rs / Vesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Lolali

    9. decembar 2014. | 12:17

    A otrovi kojim je sve prskano?

    Podelite komentar

  • Љиљана

    9. decembar 2014. | 12:12

    Зар се хемикалије којима се све то прска не задржава у кожи?

    Podelite komentar

  • JOVICA

    10. decembar 2014. | 17:29

    NECU BRATE, AL KAD GA JA ZASADIM GAJIM I UBEREM PA ZNAM STA SAM POJEO

    Podelite komentar