• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

BILJKE KOJE LEČE SVE: Imate ih u kuhinji, a niste ni svesni njihove moći! (FOTO)

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cimet povećava dotok kiseonika u mozak, origano sadrži više antioksidansa nego borovnice koje su poznate kao hrana za mozak, dok žalfija jača koncentraciju... A sve ih imate nadohvat ruke

  • 0

Brz tempo života, stres i starenje nepovoljno utiču na pamćenje, ali postoji način da doskočite tim problemima pomoću određenih začina. Oni su bogati antioksidansima koji poboljšavaju rad moždanih vijuga, a prednost im je što su jeftini i možete ih dodati u svako jelo.

Origano

Omiljeni začin za picu. Kašičica sušenog origana sadrži više antioksidansa nego šoljica borovnica koje su poznate kao hrana za mozak. Gubitak pamćenja se usporava i ubrzava se rad mozga. Osim toga, origano sadrži velike količine vitamina B6 koji poboljšava dotok kiseonika u mozak, smanjuje visok pritisak i daje telu više energije.

IMATE JE U KUHINJI, A NISTE SVESNI NJENE MOĆI: Ova biljka će vas spasiti od svih bolesti!

Foto-ilustracija: Foter/La.Catholique Foto-ilustracija: Foter/La.Catholique

Kurkuma

Ovaj je začin ključan saveznik zdravih moždanih ćelija koji pomaže u njihovoj obnovi. Antioksidansi u kurkumi stimulišu matične ćelije mozga nazvane NSCs koje se kasnije pretvaraju u neurone te imaju važnu ulogu u oporavku mozga nakon bolesti ili pak moždanog udara. Ovaj začin sprečava nakupljanje naslaga na krvnim sudovima i omogućava bolji protok kiseonika u mozak.

Cimet

Osim što povećava dotok kiseonika u mozak, cimet smanjuje nivo šećera u krvi. Ovaj je začin bogat vitaminom B koji poboljšava rad moždanih vijuga. Studije su pokazale da su ljudi koji su mirisali cimet pokazali bolje rezultate na testovima koncentracije, pamćenja i brzine mentalnih reakcija.

Foto-ilustracija: Foter.com / bitzi ☂ ion-bogdan dumitrescu Foto-ilustracija: Foter.com / bitzi ☂ ion-bogdan dumitrescu

Bosiljak

On otklanja mentalni umor, poboljšava koncentraciju i pamćenje i briše negativne posledice stresa. Time se smanjuje rizik od slabljenja imuniteta i nastanka kognitivnih problema.

Žalfija

Ovaj začin slično kao i cimet poboljšava pamćenje i koncentraciju, posebno kod starijih ljudi. Žalfija sprečava nestajanje acetilholina, supstance koja ima veze s pamćenjem i pažnjom.

Foto-ilustracija: Foter/suttonhoo Foto-ilustracija: Foter/suttonhoo

Đumbir

On drastično smanjuje upalne procese u organizmu koji mogu smanjiti sposobnost mozga da obradi informacije. Ovaj začin poboljšava moždane funkcije i usporava staranje. Tajlandska studija na ženama od 50 do 60 godina starosti, koje su redovno uzimale đumbir tokom šest meseci, potvrdila je da su se njihove kognitivne funkcije i pamćenje izrazito poboljšali.

Najbolji efekat biljaka je u kombinaciji sa tretmanom u slanim sobama

POSEBNO VAŽNO je znati da je uz korišćenje ovih biljaka idealno koristiti i tretmane u slanim sobamazato što se pojačavaju i blagotvorni efekat biljaka, ali i haloterapije iz slanih soba. Ukoliko još niste probali tretmane u slanim sobama, evo prilike da to uradite po najpovoljnijoj ceni u studiju SLANA SOBA.NET.

Foto:www.slanasoba.net Foto:www.slanasoba.net

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti