EVO ZAŠTO SU NAM DECA SVE GLUPLJA: Zabranjena stvar i dalje prisutna u našim domovima!

I pored svih strogih kontrola koje se sprovode kako bi proizvodi koji dolaze do nas bili bezbedni za upotrebu, neki od njih ipak uspevaju da se "provuku" i završe u našim domovima. Zato, treba obratiti pažnju šta sadrže proizvodi koje svakodnevno koristimo

  • 12

Žene koje su imale visok nivo di-n-butil ftalata i diizobutil ftalata u organizmu tokom trudnoće rodile su decu sa značajno smanjenim koeficijentom inteligencije, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u stručnoj publikaciji “PLoS One”.

 

Istraživanje je pokazalo da su deca koja su do sedme godine bila izložena većoj količini tih hemikalija imala čak za šest poena niži IQ od dece koja su bila izložena manjim količinama ftalata. Ftalati su organska jedinjenja koja čine plastiku fleksibilnijom i manje lomljivom, a omogućavaju i prenošenje mirisnih čestica.

 

 

Te materije se mogu naći u velikom broju proizvoda koje ljudi svakodnevno koriste, poput posudica za čuvanje hrane ili za zagrevanje hrane u mikrotalasnim rernama.

 

Ftalati su prisutni i u osveživačima vazduha, šamponima, kozmetici i mnogim drugim predmetima kojih su naši domovi puni. U SAD-u je njihova upotreba zabranjena u dečjim proizvodima i igračkama, a u EU je zabranjena i u kozmetičkim proizvodima.

 

 

Međutim, ništa nije učinjeno da se spreči izloženost trudnica ftalatima s obzirom na to da su oni i dalje prisutni u sredstvima za čišćenje, posudama u kojima kupujemo hranu i držimo je u frižideru, u parfemima, mirisima, osveživačima vazduha i drugim proizvodima.

 

Autori istraživanja savetuju trudnice da same preduzmu neke preventivne mere kako bi svoju izloženost ftalatima svele na minimum.

 

(Telegraf.rs / Jutarnji)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda

    28. decembar 2014 | 15:46

    MA, NECE BITI, VISE SUMNJAM U KLABERKE, FARME, ZVEZDE GRANDA, DIVE, SEKE, LUKASE ,KAO I MNOGOBROJNE CURANE I CURKE!

  • Pera

    28. decembar 2014 | 16:49

    Deca su gluplja jer im vise niko ne pridaje paznju koju trebaju da imaju. Sve vise roditelja se ne bavi svojom decom kad je rec o njihovom razvoju. Lakse im je dati pare i poslati na ulicu. Gledam po naselju deca treci, cetvrti razred su na ulici posle ponoci i kako da razumem te roditelje??? Kad je dete los djak lakse je ici i svadjati se nastavnicima nego mu posvetiti vreme i nauciti ga nesto. Mene su kao klinca sve naucili roditelji, a ne uciteljica, i ako nesto nisam savladao u skoli uvek su mi se nasli i naucili me. A skoro sam imao situaciju da me komsija pita znam li da pokazem njegovom klincu razlomke.. Pa katastrofa.. A bice jos gore, jer i to malo sto su radili prosvetni radnici ce se ugasiti, jer se ovde odavno vodi velika kampanja urusavanja skolstva. Skoro sam cuo da je cistacica sa jedva osnovnom skolom dobila posao vaspitacice preko veze, pa su posle raznorazne hemikalije krive jer su deca zatucana.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA