OVO JE KATASTROFA: Debelo čak 56,3 odsto Srba!

U Srbiji više od polovina odraslih pati od gojaznosti. Nova istraživanja pokazuju da glavni krivac za to nije holesterol, već šećeri i zaslađivači

  • 21

U Srbiji je došlo do porasta broja gojaznih: čak 56,3 posto odraslog stanovništva ima preveliku telesnu težinu, piše Politika. Taj broj će nastaviti da raste u narednih sedam godina, kada će se broj gojaznih povećati za 4 odsto!

 

Nikako da smršate? Evo šta je glavni krivac za to!

 

- To je ogroman problem, naročito imajući u vidu koliko bolesti stoji iza gojaznosti -  izjavio je za ovaj list profesor Medicinskog fakulteta, Branko Jakovljević.

 

Glavni uzroci gojaznosti, prema najnovijim istraživanjima, nisu masti već šećeri. Jedini savet za izbegavanje ovakvih proizvoda je izbegavanje sokova, peciva i industrijski proizvedene hrane. Takođe ljudi treba da budu svesni da je najzdravije ono što spreme u kući, a ne ono što kupe na trafikama.

 

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

 

Inače, konačno je sa holesterola skinut negativan kontekst i sada većina nutricionista predlaže da je za zdravlje dobro da se u ishranu uključe masti iz ribe, maslinovog i biljnog ulja.

 

NE MUČITE SEBE DIJETOM: Evo kako da smršate bez muke!

 

Istraživanja su pokazala i da je ljudima "muka" da slušaju savete kako treba da broje kalorije, izbegavaju slatkiše, ne jedu masno itd. Umesto toga ljudima je  bolje ukazati na to da ako su žedni, piju vodu, a ne zaslađivače i tako im se smanji pritisak koji mogu da osećaju povodom svoje gojaznosti.

 

(Telegraf.rs/ Izvor: Politika)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA