Ovo je prvi čovek na svetu kom su presadili LOBANJU! (FOTO)

Lekari su po prvi put u istoriji uspeli da izvedu transplantaciju celog skalpa, odnosno, gornjeg dela lobanje. Ovom muškarcu revolucionarna tehnika je spasila život

  • 1

Američki lekari uspeli su da prvi put u istoriji obave parcijalnu transplantaciju lobanje i temena. Kako javlja AP, operacija je obavljena 22. maja u Metodističkoj bolnici u Hjustonu, u američkoj državi Teksas, na 55-ogodišnjem Džimu Bojsenu, programeru iz Ostina, koji je na glavi imao veliku ranu kao posledicu raka.

Niko ne želi da zavešta rožnjače

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pacijent, kome su presađeni i jedan bubreg i pankreas, očekuje da napusti bolnicu tokom dana.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bojsen je bio iznenađen kako su hirurzi uspeli da pronađu donora sa sličnom bojom kože njegovoj.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Prosto je šokantno kako su to dobro obavili. Sada ću imati mnogo više kose nego kada sam imao 21 godinu - našalio se on u izjavi za AP.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prošle godine, lekari u Holandiji uspeli su da pomoću 3D plastičnog printa zamene gornji deo lobanje jednoj pacijentkinji, ali ova operacija koju su izveli teksaški lekari je prva transplantacija celog skalpa koji potiče od donora.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bojsenu je deo glave bio oštećen zračenjem koje je dobijao kao terapiju za rak, a pošto mu je bio presađen bubreg uzimao je i lekove, inhibitore imunog sistema, pa organizam zbog njih nije popravio štetu. Tranplantacija je bila jedino rešenje, a Bojsen je imao sreće da baš on bude prvi čovek u istoriji na kome je ta operacija izvedena, i to uspešno.

(Telegraf.rs / HuffingtonPost)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cvarkovic

    5. jun 2015 | 11:17

    A ovaj ima kesa pa ga krpe kao stare pantalone. Obicne smrtnike bi samo oteralo i reklo ne moze se nista uraditi. Farmaceutska i medicinska mafija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA