Evo šta da radite ako vas opeče MEDUZA!

Nije na odmet znati šta treba da radite ako vas, dok uživate u plivanju u moru, opeče meduza. Iako ih nema svuda, nikad se ne zna kada to može da vam zatreba

  • 9

Ponekad se desi da vam lep provod na moru pokvari bliski susret sa nezvanim gostom – meduzom. Svojim žarnim ćelijama ovo morsko biće može da nanese opekotine na koži koje treba pažljivo tretirati.

Meduzu u vodi nije lako videti, zbog čega može neprimetno da se prikrade žrtvi i opeče je. Simptomi meduzinog “poljupca” su iznenadni bol, osećaj žarenja na koži, oticanje, crvenilo i svrab koji može potrajati duže od nedelju dana.

Mokrenjem na opečeno mesto simptomi se mogu ublažiti, ali većini ljudi je nelagodno da primene ovu vrstu prve pomoći. No, zato postoje i drugi načini kako da pomognete sebi.

Evo šta treba da radite ako vas opeče meduza:

Što pre izađite iz vode i ispiranjem morskom vodom ili fiziološkim rastvorom uklonite žarnice koje su ostale na koži. Nikako ne ispirajte slatkom vodom jer će ona samo pogoršati simptome.

Foto-ilustracija: Foter/magnusvk Foto-ilustracija: Foter/magnusvk

Ako imate pri ruci kockice leda zamotajte ih u krpu ili peškir i držite na opekotini oko 15 minuta da bi se smanjilo oticanje. Hladne obloge preporučuju se prvog dana pri čemu je potrebno i zaštititi to mesto od sunca.

Opekotine nežno namažite kremom koja sadrži antihistaminik ili analgetik. Opekotinu možete umiriti i alkoholnim sirćetom.

Foto: Foter/Flickr/jimg944 Foto: Foter/Flickr/jimg944

OPREZ: Opekotine ne trljajte peškirom ili peskom jer će se tada stanje samo pogoršati. Takođe, žarnice nikad ne pokušavajte da skinete s kože prstima. U slučaju da se ispiranjem nisu uklonile, treba ih posipati peskom i sastrugati nekim oštrim predmetom, ličnom kartom, kreditnom karticom...

Simptomi obično popuste nakon nekoliko sati, ali ako opekotina izazove alergijsku reakciju ili osoba ima neku bolest zbog koje opekotina burnije reaguje, potrebno je potražiti pomoć lekara.

(Telegraf.rs / Zadovoljna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA