• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ko jede brzu hranu, postaće glup! Evo i zašto

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznato je da brza hrana nije dobra za vaše zdravlje, ali da li ste znali da od nje možete i da postanete gluplji?

  • 2

Ako često rešavate ukrštenice i gledate kvizove nadajući se da ćete naučiti nešto novo, trebalo bi da znate da svaka čokoladica ili čips može da uništi vaš trud da budete pametniji.

 

Jeo sam 40 kašika šećera dnevno! Evo šta mi se desilo (VIDEO)

 

Studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Oregonu i objavili u časopisu “Neuroscience”, pokazuje da ishrana bogata mastima i šećerima može negativno da utiče na "kognitivnu fleksibilnost" i na sposobnost da se prilagodimo na promene.

 

Istraživanje je sprovedeno na laboratorijskim miševima, koji su konzumirali hranu sa različitim procentom masti i šećera, a potom su morali da prođu niz testova, kako bi se pratile promene u njihovim mentalnim i fizičkim funkcijama.

 

Istraživači su posvetili posebnu pažnju bakterijama koje se nalaze u probavnom sistemu miševa iz svake kontrolne grupe.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

- Bakterije mogu da oslobode jedinjenja koja deluju kao neurotransmiteri, stimulišu nerve ili imuni sistem i time utiču na niz bioloških funkcija - objasnila je Kati Magnusom, profesor na Fakultetu veterinarske medicine i glavni istraživač “Instituta Linus Pauling”.

 

Za četiri nedelje, mentalne i fizičke sposobnosti miševa koji su konzumirali hranu s visokim procentom masti i šećera počele su da opadaju, posebno kad bi se promenila jedna ili više varijabli. Kao najvažniji faktor koji utiče na smanjenje moždanih funkcija identifikovane su bakterije u probavnom sistemu.

 

Ljudi tom delu svog tela posvećuju više pažnje nego ikada. Mlekarska industrija koristi termin "probiotik" kako bi svojim proizvodima privukle one koji teže zdravom načinu života, a naučnici sve više pažnje posvećuju milijardama bakterijama koje žive u probavnom sistemu.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Jedna od prvih studija koje su povezale crevne bakterije s moždanim funkcijama sprovedena je u Centru “Gail and Gerald Oppenheimer”. U istraživanje su uključene tri grupe žena, jedna grupa je konzumirala jogurte sa dodatim probioticima svakodnevno tokom četiri nedelje, druga je jela jogurte bez probiotika, a treća nije menjala ishranu. Grupe bez probiotika pokazale su loše rezultate u kognitivnim testovima, ali i u testovima povezanim s emocijama.

 

- Ovo istraživanje ukazuje na to da šećer i masti menjaju zdrave bakterijske sisteme, a to je jedan od razloga zašto je ta hrana štetna za nas - tvrdi Magnusom.

 

(Telegraf.rs / Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Jasmina

    9. jul 2015. | 13:50

    Ko jede brzu hranu vec je glup :D

    Podelite komentar

  • Savet

    9. jul 2015. | 18:21

    Da ne bismo postali glupi, izbegavajmo brzu hranu, (zeca, srnu...)! Jedimo sporu hranu, (kornjače, puževe...)! Ostanimo mudri i pametni! ;-)

    Podelite komentar