Rešite se štapića za uši zauvek! Postoji zdraviji način da iščačkate prljavštinu iz uha

Čistite uši štapićima? Bolje nemojte! Na stranu to što sam vosak štiti naše uši od zapaljenja, čačkanjem možete ozbiljno da povredite bubnu opnu. Ipak, ako već morate da ih čistite, postoji zdraviji načini, a evo i koji

  • 8

Vosak u ušima je jedna od onih iritantnih telesnih izlučevina kojoj mnogi doskaču brzim i samo naizgled efikasnim potezima – pomoću štapića s namotanom vaticom. Lekari specijalisti za uho-grlo-nos oštro osuđuju upotrebu štapića za uši i savetuju zdravije i manje rizične metode čišćenja.

Nakon što pročitate ovo, više nećete koristiti štapiće za uši!

UŠLA VAM JE VODA U UŠI? Ovih 7 fazona pomoći će vam da rešite stvar!

Ovo su fenomenalni načini na koje možete iskoristiti štapiće za uši!

Iako osećaj čistoće i svežine u ušima veoma prija, odviknite se od štapića za uši, jer telu čine više štete nego koristi i samo je pitanje vremena u kojem će vam zatrebati pomoć lekara.

Po izvlačenju štapića iz uha, verovatno vas zadovoljava prizor žutila na vatici, pa mislite kako ste sav vosak izvukli napolje. Međutim, istina je da se većina sadržaja zapravo samo dodatno potiskuje dublje u ušni kanal.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Vosak koji se nakuplja u ušima nije tu bez svrhe - on sadrži antibiotske materije i štiti od gljivica, a njegovo učestalo uklanjanje može dovesti do komplikacija, od infekcija do ekcema na spoljašnjem delu uha, piše 24sata. Lekari se susreću is probušenim bubnim opnama nastalih kao posledica čišćenja štapićima.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Salvatore Vuono Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Salvatore Vuono

MASLINOVO ULJE I HIDROGEN

S obzirom na to da vrlo verovatno nećete tek tako odbaciti ovu tradicionalnu metodu, za početak pokušajte da to radite najviše triput mesečno, i to isključivo posle tuširanja, jer vruća para otapa vosak. Obuhvatite prstima deo štapića na kojem se spajaju vata i drška - na taj način ćete napraviti svojevrsnu granicu preko koje ne smete ići prilikom guranja. Potom nežno očistite ušnu školjku i dostupni deo unutrašnjeg uha.

Ipak, kao najbezbednija metoda čišćenja ušiju navodi se ona s uljem i vodonik peroksidom. Jednom nedeljno pre spavanja napunite bočicu sa nastavkom za kapanje maslinovim, mineralnim ili dečjim uljem.

Foto-ilustracija: Profimedia/DEFD Foto-ilustracija: Profimedia/DEFD

U svako uho nakapajte 3 kapi i laganim pritiskom masirajte “kapicu” koja štiti ulaz u uho, nakon čega zalepite preko uha vateni jastučić, koji će držati ulje podalje od jastuka. Sledećeg dana tokom tuširanja stavite na dlan malu količinu hidrogena i utrljajte je u uho. Doći će do hemijske reakcije koja će zapeniti otopljeni vosak i u potpunosti ga izbaciti na površinu.

Želite mišljenje stručnjaka na ovu temu? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na www.eklinika.rs.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nana

    2. septembar 2015 | 16:27

    Verovatno 3%hidrogen, oprezno!

  • Balja

    3. septembar 2015 | 09:07

    Sve što je nekad bilo dobro sad nevalja živimo zdravije ne jedemo slaninu, mast , ne pijemo domaću rakiju , ne umivamo se više domaćim sapunima ne čistimo uši kako su ljudi to činili decenijama ... a svi smo sve bolesniji ko je ovde lud?

  • Eli

    2. septembar 2015 | 18:22

    Tako se mačkama čiste uši

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA