Šta će se desiti s vašim telom ako prestanete da pijete alkohol

Bilo da ste latentni alkoholičar, bilo da tu i tamo volite da drmnete koju, alkohol po pravilu pravi haos u vašem organizmu. Evo šta bi bilo kad biste ga se odrekli na neko vreme

  • 8

Ako preraste u naviku, često konzumiranje alkohola može da postane kako psihološki, tako i zdravstveni problem. Zato, malo apstinencije, makar s vremena na vreme, nije na odmet.

 

Alkohol pred spavanje izaziva nesanicu

 

Kako da budem siguran da je neko alkoholičar?

 

BILI STE U ZABLUDI: Voda ne leči mamurluk!

 

- Prestanak pijenja alkohola, makar i na nekoliko nedelja, vrlo je dobra ideja, posebno ako ga konzumirate u količinama koje su veće od dnevno preporučenog limita - kaže doktor Dejmon Raskin iz Los Anđelesa koji se specijalizovao za lečenje zavisnika i dodaje:

 

- Ako pijenje počinje da utiče na vaše odnose s ljudima, vreme je da malo smanjite.

 

 

Evo koje efekte ćete osetiti kad/ako prestanete da se opijate:

 

Spavaćete kvalitetnije

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Jedna studija pokazala je da pijenje alkohola pre spavanja povećava stvaranje alfa-talasa u mozgu što zapravo znači da dolazi do poremećaja sna. Druga studija je pokazala da alkohol pomaže ljudima da zaspu, ali da kvari kvalitet sna nakon početnog dela spavanja. Odustanete li od alkohola bićete svežiji i odmorniji svakog jutra.

 

Manje ćete pojesti za večeru

 

Alkohol pojačava osećaj gladi. To je zato što on pojačava naša čula. Zato, nakon samo dva pića prosečna osoba može da pojede do 30 odsto više hrane nego kad nije konzumirala alkohol.

 

PIJU I DECA OD 12 GODINA: Sve više Srba traži spas na dnu čaše!

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Pojačaće vam se potreba za šećerom

 

Šećer povećava nivo hormona dopamina koji je zaslužan za osećaj sreće. Alkohol radi istu stvar. Zato je moguće da vam se, kada odustanete od alkohola, odjednom prijede čokolada.

 

Foto: toakchocolate.com

Foto: toakchocolate.com

 

Izgubićete kilograme

 

Alkohol, iako je u tečnom stanju, ima mnogo kalorija. Na primer, jedna margarita ima čak 300 kalorija koje dolaze uglavnom iz šećera. Izbacite alkohol, nemojte ga zameniti slatkišima i izgubite kilograme, prenosi N1.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Zdraviji izgled kože

 

Samo nekoliko dana nakon što prestanete da pijete alkohol vaša koža biće hidriranija. To je zato što alkohol deluje kao diuretik pa zbog njega češće mokrite. Zbog gubitka vode u telu može se dogoditi da se koža na vašem licu isuši. Uzdržavanjem od pića, voda će vratiti blistavi izgled vašem tenu.

 

Foto: Promo, Telegraf

Foto: Promo, Telegraf

 

Imaćete više novca

 

Pijenje, posebno vina, je vrlo skupa navika. Sračunajte koliko trošite na alkohol - mogli biste se iznenaditi.

 

Želite mišljenje stručnjaka? Konsultujte se sa sertifikovanim lekarima u samo tri klika na Eklinika.rs.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • H

    7. oktobar 2015 | 21:57

    Alkohol-Svetski ubica br.1

  • Tišljer 036

    7. oktobar 2015 | 17:26

    A joj pa kad nemam para ima onaj koji je juče pio samnom a kad se pije valjda valja da se nešto i pojede i da se nastavi sa pićem i sa mezom a kad se dobro napišeš i napiješ nema šanse da dobro i ne odspavaš a kad se probudiš brijanje i tuš pa ko nov i opet u krug. Samo ako je loš kvalitet alkohola tipa brlje jeftina vina piva itd onda je zdravstvo stanje ugroženo boli glavundara jetra gušterača. PS : PAZI ŠTA PIJEŠ

  • Čiča-deda

    7. oktobar 2015 | 23:07

    Dr .Džervis iz Vermonta,lečio pijance medom,ljude iz mrtvih vraćao,za jednu noć ih kljukao medom,preživeli su,uneredili se,nikada više u životu nisu pili alkoholna piča,al ni med nisu okusili.Usavršio sam taj recept i pravim limunadu od litre vode i po dva dl.meda i pravog jabukovog sirćeta.Izuzetno dobro za zdravlje i kondiciju zdravih i perspektivnih ljudi,al pomaže i pijanima jer med brzo deluje poput infuzije.posebno proučite dejstvo meda,jabukovog sirćeta na ljudski organizam i bićete srećni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA