LEK "NUROFEN" POVUČEN IZ PRODAJE U AUSTRALIJI: Sud ga zabranio zbog dovođenja potrošača u zabludu

Lek protiv bolova "nurofen", koji se prodaje u Srbiji, sud u Australiji je tražio da se povuče sa njihovog tržišta jer ga je proizvođač reklamirao za određene vrste bolova, a svaki proizvod koji sadrži ovo ime ima istu supstancu i isto deluje

  • 3

Sud u Australiji naredio je da se lek protiv bolova "nurofen", britanskog proizvođača "Rekit Benkiser", povuče iz prodaje jer su potrošači dovedeni u zabludu. Sud je utvrdio da je proizvođač ovog leka na tržište izbacio različite lekove i reklamirao ih za određene vrste bolova, iako je svaki od njih sadržao istu supstancu, i nisu efektniji u odnosu na bilo koji drugi "nurofen" proizvod.

Lažna vijagra od koje možete da UMRETE preplavila Srbiju!

Lekovi, a inače se radi o medikamentima protiv bolova u leđima, u periodu menstruacije, migrena, glavobolje, naplaćivani su skuplje iako su identični standardnim "nurofen" proizvodima.

Zbog toga se ovaj slučaj početkom ove godine našao na sudu, koji je odlučio da se u roku od tri meseca svi "nurofen" lekovi povuku sa polica. Britanski proizvođač dužan je i plati sudske triškove procesa ali i da ispravi obaveštenje za potrošače koje takođe, mora da objavi i u novinama.

NE PLAŠITE SE: Vakcine ne izazivaju autizam!

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ovaj lek prisutan je na tražištu Srbije, međutim, u Agenciji za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) tvrde za Telegraf da nema potrebe da se povlači iz naših apoteka jer su uputsva u skladu sa njegovom jačinom. Napominju i da su u Srbiji prisutna dva "nurofen" leka - "nurofen espres" meke kaspule i "nurofen" obložene tablete.

-  Lek "nurofen" ima dozvolu za lek u Srbiji, nosilac odobrenja je Nelt co. d.o.o. Beograd, i nema razloga za povlačenje u Srbiji jer su informacije na pakovanju, uputstvu i sažetku karakteristika leka usklađene u odnosu na jačinu i režim izdavanja. Agencija za lekove odobrava indikacije za lek u odnosu na sastav leka, jačinu, veličinu pakovanja i režim izdavanja. Prema informacijama u medijma, na različitim pakovanjima i uputstvima za lek u Australiji navođene su različite indikacije i prodavani su po različitim cenama a bila je u pitanju ista jačina leka. U Srbiji su, u slučaju oba leka, koji su jačine 200 miligrama, odobrene potpuno iste indikacije - objašnjavaju u Agenciji za lekove i medicinska sredstva.

RUSKI NAUČNIK TVRDI: Uzimanjem ovog leka, RAK će se sam povući! (RECEPT)

Telegraf se ovim povodom obratio i kompaniji Nelt, ali od njih nismo dobili odgovore na pitanja.

Inače, ovo nije prvi put da se efikasnost ovog leka dovodi u pitanje. Pre četiri godine "nurofen plus" povučen je iz distribucije u Velikoj Britaniji, pošto je u njemu pronađen anti-psihotik serokvel, koji može da izazove ozbiljne posledice. Anti-psihotik serokvel se, naime, prepisuje obolelima od epilepsije, šizofrenije i drugih psihičkih poremećaja, a kod zdravih ljudi izaziva pospanost i ozbiljne posledice u kombinaciji sa drugim lekovima.

Da li se prilikom kupovine leka uvek konsultujete sa lekarom ili farmaceutom, i zašto? Podelite to sa nama u komentarima.

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA