DOKTORKA OTKRIVA: Ovih 5 pitanja može da vam SPASE ŽIVOT! (FOTO)

Ovih 5 pitanja postavite ženama koje volite i sačuvajte im zdravlje! Reumatolog dr Sandra Živanović iz Kragujevca otkriva kako da obezbedite sebi starost bez bolova

  • 0

Samo nekoliko pravih pitanja može sprečiti osteoporozu, bolest smanjenja koštane mase, zbog koje kosti postaju krte i podložne prelomima. Većina obolelih, mahom žena, suoči se sa uznapredovalom bolešću tek kada prvi put slomi neku kost, pa za bolest sazna slučajno.

Reumatolog dr Sandra Živanović iz Kragujevca otkriva kojih pet pitanja ženama mogu sačuvati zdravlje i obezbediti starost bez bolova.

- Osteoporoza je podmukla bolest, ona ne boli. Na vreme se može prepoznati prema faktorima rizika. O njima će lekar najpre saznati ako pita svoju pacijentkinju. Prvo pitanje je - u kojoj godini ste izgubili menstruaciju? Ako je to pre 45. godine, to je već faktor rizika za osteoporozu. Drugo pitanje je - da li ste ikada bolovali od neke bolesti zbog koje ste dugo koristili lek pronizon? U pitanju je kortikosteroid. Dugo korišćenje znači da je neko tri meseca svakodnevno uzimao ovaj lek. Treće pitanje je - da li je Vaša majka imala prelom kuka pre 75. godine. To nam govori o genetici, da li je kolagen u kostima "loš". Četvrto pitanje glasi - ima li pacijent hronične bolesti i koje. Mnoge mogu uticati na kvalitet kostiju. To su dijabetes, pojačana funkcija štitne žlezde, bolesni bubrezi, bolesti jetre, objašnjava dr Živanović.

Još jedno pitanje koje mnogima u poslednjem trenutku može da sačuva kosti je i - da li je pacijent ikada pao sa sopstvene visine, recimo okliznuo se na ledu i pao, pa slomio ruku. To ne može da se desi zdravoj osobi, to nije nešto što treba da se desi ako taj pacijent ima manje od 75 godina. To već ukazuje na osteoporozu, objašnjava dr Živanović podatak koji većini laika nije poznat.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/stockimages Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/stockimages

Osteoporozu je krucijalno bitno prepoznati i lečiti na vreme, a kada se ona uveliko razvije "mi lekari trčimo za njom, već kaskamo, i teže se tada leči", jasna je doktorka.

- Moj cilj je da dijagnostikujem ovu bolest pre nego što ona postane osteoporoza, dok je još u pitanju takozvana osteopenija. Kod osteopenije gustina kostiju je smanjena od 10 do 25 odsto, kod osteoporoze smanjena je više od 25 odsto. Mi lekari najviše volimo da imamo takvog pacijenta jer je tada mnogo lakše održati ga u dobrom stanju, pojašnjava dr Sandra Živanović.

Kada pacijent dođe u ordinaciju, u startu se proverava koncentracija D vitamina, kalcijuma, fosfora. To je izuzetno bitno. Na osnovu ovih rezultata određuje se dalje lečenje. Upitana šta mogu žene da preduzmu kao preventivu za osteoporozu, dr Živanović naglašava da žene najčešće uzimaju velike količine kalcijuma, što nije dobro rešenje. Doktorka kaže da nikako kalcijum ne treba piti bez razloga. D vitamin je taj koji "vuče" kalcijum, omogućava da se kalcijum resorbuje iz creva.

Foto: sxc.hu/Egahen Foto: sxc.hu/Egahen

- Ni vitamin D se ne sme uzimati na svoju ruku. U osteoporozi, mi lekari prema koncentraciji D vitamina određujemo koliko ćemo da prepišemo ovog vitamina pacijentu. Onda kontrolišemo promene. Tek tada dodajemo kalcijum. Uz D vitamin dajemo i lekove koji zaustavljaju razgradnju kostiju. Širok je dijapazon lekova koji se u ovim slučajevima koriste. Lečenje se prati stalnim kontrolama, mesecima i godinama, proverava se da li je pacijentkinja prešla iz osteoporoze u osteopeniju. Kost se vremenom lagano oporavlja, kaže lekarka.

Dr Živanović naglašava da svaka bolest kostiju ima lek, da je reumatologija poslednjih godina izuzetno napredovala i ponavlja "starost ne sme da boli".

(M. Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA