Kad pročitate ovo, više NIKAD nećete naručiti piće S LEDOM u kafiću

Svi mi pijemo piće s ledom u kafiću i tražimo da nam ne stave led samo ako smo prehlađeni. Međutim, mnogo veća opasnost nas vreba

  • 1

Svaka četvrtka kocka leda za rashlađivanje pića u švajcarskim barovima, kantinama i restoranima ne ispunjava zakonske zdravstvene standarde i sadrži fekalne bakterije poput ešerihije koli, pokazalo je istraživanje koje je sprovelo udruženje hemičara švajcarskih kantona (VKCS).

Da li hrana koja je pala na pod sme da se pojede, ako nije prošlo 10 sekundi?

Rezultate hemijske analize leda iz barova širom Švajcarske prema studiji koja će ovih dana biti i sužbeno publikovana objavio je u nedelju list SonntagsBlick.

Analiza je pokazala da 26 odsto uzetih uzoraka nije bilo hemijski i zdravstveno ispravno jer su u ledu pronađene bakterije kao što su ešerihija koli, pseudomonas i enterokoki, a oni mogu izazvati gastrointestinalne probleme.

Predsednik udruženja švajcarskih hemičara Otmar Deflorin kaže da ti rezultati ukazuju na nehigijenske uslove rada aparata za pravljenje leda koji se često drže u podrumima, te loše održavaju i čiste, a ne na kvalitet vode.

Foto-ilustracija: Foter/Kyle May Foto-ilustracija: Foter/Kyle May

Protiv odgovornih ugostitelja čiji led nije prošao na ispitu neće biti podnete prijave, zbog ocene da količine nađenih bakterija nisu ugrozile zdravlje onih koji su ih s ledom konzumirali. No, s time se ne slaže jedna od vodećih švajcarskih udruženja za zaštitu potrošača.

Bakterije su nađene u količinama koje možda nisu zdravstveno opasne za zdrave osobe, ali mogu izazvati ozbiljne bolesti kod osoba sa oslabljenim imunitetom, kazala je direktorka te udruženja Sara Stalder.

foto: lukejerram.com foto: lukejerram.com

Ona predlaže da švajcarski konobari i barmeni ubuduće ledenu kocku u piće stavljaju samo na izričitu želju gosta, a ne automatski i bez pitanja, kako to često čine.

- Kad platiš hranu i piće, očekuješ da je sve savršeno higijenski ispravno. To očekujemo u inostranstvu, tako se moramo ponašati i u Švajcarskoj - dodala je Stalder.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rade Milosavljevic

    31. mart 2016 | 00:10

    Ovakve analize su redovne u Švajcarskoj, a ima tačno devet godina kada su počeli to rade svake godine. Izabere se 30 javnih objekata gde se prodaju pića i... Ima mnogo razloga zašto u ledu ima svega i svačega, od vode, načina i higijene sprava gde se pravi do šankera koji ga stavljaju u čašu, a pritom ne peru ruke ili su pre toga bili u WC-u. Ništa novo, samo još jedan izveštaj... Problem je samo kako li je tek kod nas. Piće s ledom ne treba uzimati i iz praktičnih razloga, jer ako ga sipaju u šanku dobijete tek trećinu plaćene količine. Ali to je već nešto drugo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA