Uživate u popodnevnoj dremci? Ali, znate li da to nimalo nije dobro za vas?

Ko bi rekao da popodnevno spavanje može da bude opasno za zdravlje?

  • 4

Novo istraživanje pokazalo je kako poslepodnevno spavanje u vremenskom trajanju dužem od 40 minuta povećava rizik od prevremene smrti.

Studija koja je obuhvatila 300.000 ispitanika pokazala je uticaj popodnevnog dremanja sa razvojem metaboličkog sindroma, uključujući gojaznost, visok krvni pritisak i povišen holesterolpiše Klix.

Istraživanje je na godišnjoj konferenciji predstavio "American College of Cardiology" (ACC).

Prema njemu, čovekovo telo u snu tokom dana u trajanju većem od 40 minuta "umisli" da je u stanju dubokog sna što značajno utiče na metabolizam.

Studija tvrdi kako spavanje posle podne čini ljude umornijim nego što zapravo jesu s tim što je obavezna razlika u dužini tog spavanja.

Odmornije, "bistrije" i bolje se osećaju oni koji poslepodne odspavaju najviše pola sata. Ukoliko dođe do dubokog sna, mozak prelazi u fazu "sporih talasa" nakon čega se osećamo umorno i dezorijentisano.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mikica

    16. april 2016 | 11:29

    To je sve istina. Ja već 20 godina spavam popodne i nikako da se odviknem. Toliko mi se prispava da nisam u stanju da se kontrolisem, a posle mi je tesko, malaksao sam i dezorjentisan sam, živim kao u polusnu.

  • Pepi

    16. april 2016 | 13:09

    Skoro sam čitao, sasvim suprotno. Ustalom umesto što džonjate radite prekovremeno, za gazdu, naravno za džabe. Da bije u tome faton?

  • deftones

    16. april 2016 | 12:25

    Ja osecam po sebi kad ne radim nedeljom onako malo otspavam vise sam umoran nego svih 6 dana na gradzevinu znaci sto vise spavavas na dan vise si umoran a odmor moze zato

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA