Evo kako da prepoznate da li će da vas strefi šlog

Moždani udar je treći najveći uzročnik smrti u svetu i zato je bitno pažljivo posmatrati svoj organizam da biste na vreme mogli da odreagujete u slučaju "vrebanja" ove bolesti

  • 0

Prevencija je najvažnije "oružje" protiv svake bolesti, ali ako se niste na vreme zaštitili, onda je važno da adekvatno odreagujete na prve simptome oboljenja. Jako je važno da poznajete obeležja najčešćih bolesti, jer tako možete da spasite sebi život.

Ove simptome NE SMETE da ignorišete! Možda je u pitanju rak!

14 signala da vam jetra ne radi kako bi trebalo

Profesor Univerziteta Centralnog Lankašira, Karolin Votkins je izrazila zabrinutost jer je dokazano da se na teritoriji Velike Britanije na svakih tri i po minuta dogodi po jedan moždani udar, piše Huffington post.

Ova bolest je u narodu poznatija kao šlog i najčešće se manifestuje kroz nedostatak snabdevanja dela mozga kiseonikom, čiji je uzrok zapušenje nekog od krvnih sudova koji dovode krv do mozga. Ređe se dešava da je moždani udar posledica pucanja kapilara ili nekog krvnog suda u mozgu.

Ovo je ozbiljno stanje organizma, koje može da ima i smrtni ishod. Ljudi kojima preti rizik od moždanog udara su starije osobe (preko 65 godina), osobe koje preterano piju, pušači, osobe koje se ne bave fizičkom aktivnošću i nezdravo se hrane.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Prvi simptom šloga je ukočenost jedne strane lica, što se pokazuje u vidu grčenja dela usta i očnog kapka sa te strane. Zatim sledi ukočenost jedne ruke ili kompletne strane tela, a propratni simptom je nemogućnost govora u vidu mucanja i mrmljanja. U nekim slučajevima se dešava da osoba koja je preživela moždani udar ne može nikako da govori iako je u budnom stanju.

Ukoliko osetite bilo koji od ovih simptoma, neophodno je da odmah pozovete Hitnu pomoć, jer je za ovu bolest najbitnije da odreagujete što je brže moguće. Jedini mogući način da se oporavite od šloga, pa i da ga preživite je brza i adekvatna reakcija.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Može da se desi da budete prisutni kada neka osoba doživljava moždani udar. Ako niste sigurni šta se dešava, najlakši način da to proverite je da je zamolite da se nasmeje, da podigne obe ruke ili da brzo ponovi jednostavnu frazu. Kada ustanovite da nešto od ovoga ne može da uradi, odmah pozovite "hitnu".

Naravno, kao i za svako drugu bolest i za ovu je preventiva zdrava ishrana i uredan način života. Postoje namirnice koje "čiste vaše krvne sudove i time smanjuju rizik od moždanog i srčanog udara i to su: crna čokolada, integralno pecivo, citrusi, voće i povrće koje sadrži antioksidante, namirnice sa manjim procentom masnoća, namirnice bogate magnezijumom i riba.

Foto-ilustracija: Profimedia/Mode Images Foto-ilustracija: Profimedia/Mode Images

Rizik od šloga umanjuje i unošenje vitamina B2, B12 i folne kiseline.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA