Debeljuce, imamo sjajne vesti za vas!

Svakom može da se desi da u nekom periodu života nabaci koje kilo viška. Iako biti buca možda nije u trendu, ono što jeste dobro u svemu tome je to da savršena linija više nije presudan faktor za zdravlje

  • 0

Ako ste se u poslednje vreme malkice u ugojili, pa se sad brinete da li je to dobro za vaše zdravlje, možete da odahnete! Naučnici su dokazali da je u današnje vreme gojaznost manje opasna nego što je to bio slučaj pre tri decenije.

Rekli su joj da je PREDEBELA za bikini! A onda im je ona svima ZAPUŠILA USTA!

Bosanci i Srbi najmršaviji u Evropi, a evo ko je najdeblji narod (INTERAKTIVNA MAPA)

Danski stručnjaci nisu pronašli pravo objašnjenje za svoje otkriće, ali su utvrdili da se BMI - indeks telesne mase (povezan s rizikom smrtnosti) - povećao u poslednjih 30 godina i porastao sa 23,7, koliko je iznosio u periodu između 1976. i 1978. godine, na 27 u periodu od 2003. do 2013 godine.

- Rezultati su potvrđeni kod svih starosnih grupa, i kod muškaraca i žena, a uzimani su u obzir i rizični faktori kao što je pušenje - kažu naučnici čija je studija objavljena u žurnalu Američkog lekarskog udruženja, prenosi Net.hr.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ranije studije već su sugerisale da se rizik od bolesti srca smanjio među gojaznima. Prosečni indeks telesne mase poslednjih decenija porastao je u većini zemalja.

Za ovu studiju, naučnici su sledili tri reprezentativne grupe populacije kroz različita razdoblja. Radi se o 13.700 osoba iz kardiovaskularne studije sprovedene u Kopenhagenu od 1976. do 1978. godine, nešto manje od deset hiljada iz studije 1991-1994. i gotovo sto hiljada iz studije na opštoj populaciji provedene u Kopenhagenu od 2003. do 2013. godine.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Rezultati na tim grupama pokazuju da indeks telesne mase od 27 odgovara onima s najnižim rizikom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti.

Ako ove rezultate potvrde i druge studije, možda će biti potrebno revidirati kriterijume Svetske zdravstvene organizacije koji definišu gojaznost. Ti kriterijumi baziraju se na ranijim podacima iz 90-tih godina prošlog veka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA