Ovi ćelavi pacovi jesu odvratni i strašni, ali će nas spasiti od raka!

Goluždrava slepa životinja mogla bi da bude ključna za pobedu čovečanstva nad malignim bolestima

  • 2

Napredak medicine u borbi protiv kancera leži u izučavanju matičnih ćelija, pomoću kojih možemo da u laboratoriji uzgojimo nove organe, koji će posle, transplantacijom, doći na mesto onih koje je “pojeo” tumor. Međutim, ko garantuje da će novi organ biti otporan na rak?

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Konačno znamo ŠTA izaziva rak dojke! (VIDEO)

ČUVAJTE MLEČNE ZUBE! To vašem detetu može da spasi život!

Japanski naučnici imaju odgovor na ovo pitanje. Oni su primetili da afrički ćelavi pacovi izuzetno retko, ako uopšte, oboljevaju od raka.

U pitanju je vrsta glodara, poznata pod latinskim nazivom “heterocephalus glaber”, koju karakteriše potpuno odsustvo malja po telu i ponašanje slično krticama. Pomalo podseća na slepo kuče, glodara koji je u našoj zemlji maltene izumro.

ALARMANTNO UPOZORENJE NAUČNIKA: Vojvođansko slepo kuče će IZUMRETI

Foto: Flickr/Jedimentat44 Foto: Flickr/Jedimentat44

Kako se pokazalo, iz njihove kože mogu se izvuči indukovane pluripotentne matične ćelije, od kojih kasnije mogu da se bukvalno u laboratoriji proizvode organi za presađivanje.

Ovo bi pomoglo kako pacijentima obolelim od raka, tako i drugima kojima je neophodna pomoć regenerativne medicine.

- Problem sa transplantacijom tkiva i organa dobijenih od ljudi ili zamoraca leži u tome što su vrlo podložni kanceru. Za razliku od njih, geni afričkog pacova neće dozvoliti da rak novi organ napadne tek tako. Štaviše, ovako dobijeni organi su izuzetno otporni na rak – objašnjava autor istraživanja, profesorka Kijoko Mijura sa Hokaido univerziteta, prenosi Asahi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA