BATALITE SMUTIJE: Celo voće i povrće je daleko zdravije

U teoriji smutiji zvuče kao fenomenalna ideja i način da na jednostavan, praktičan i ukusan način u organizam unesemo potrebne dnevne količine voća i povrća u samo jednoj čaši, snabdevajući organizam svim potrebnim nutrijentima i brinući na taj način o svom zdravlju

  • 2

Smutiji, kašasti sokovi od smiksanog povrća i voća, sa dodatkom vode, sokova ili mleka, po želji, izuzetno su popularni i sastavni su deo brojnih dijeta i načina ishrane.

Siledžije su je prozivale što je debela, a onda im je ona MAESTRALNO zapušila usta! (FOTO)

U teoriji smutiji zvuče kao fenomenalna ideja i način da na jednostavan, praktičan i ukusan način u organizam unesemo potrebne dnevne količine voća i povrća u samo jednoj čaši, snabdevajući organizam svim potrebnim nutrijentima i brinući na taj način o svom zdravlju.

Ipak, stvari nisu tako sjajne koliko na prvi pogled izgledaju.

Nedavno istraživanje Njujork Tajmsa pokazala je kako konzumiranjem smutija u organizam unesemo više kalorija i šećera nego kad bismo to povrće i voće jeli celo. Osim toga, povrće i voće u izmiksanom obliku se drugačije ponaša u našem organizmu nego celo.

Foto-ilustracija: Foter/Tawheed Manzoor Foto-ilustracija: Foter/Tawheed Manzoor

Nutricionistkinja Sara Kriger kaže kako ljudi vrlo često, vođeni motom kako je to zdravo, nesvesno preteraju sa količinom.

DA LI BISTE JELI OVAKAV HAMBURGER? Nema šanse ni da pretpostavite u čemu je fora! (FOTO)

Pored toga, voće i povrće je najzdravije i najdelotvornije u onom obliku u kome ga je priroda stvorila – kao celo.

Vlakna u čitavom povrću i voću se ponašaju kao "mreža" koja usporava proces pretvaranja šećera iz hrane u šećer u krvi. Smutiji ne eliminišu vlakna, ali ih zato iseckaju na manje delove i učine manje efektivnim.

- Iz tog razloga ćete se nakon smutija brže osećati gladnima nego nakon što pojedete celo voće i povrće iste količine - pojašnjava Kriger.

A ako ne pripremate smutije, budite na oprezu. Komercijalno pripremljeni i kupovni smutiji često sadrže dodani šećer, med ili druge sastojke, protein u prahu koji je često zaslađen ili mlečni puter, jogurt, orašaste plodove ili druge sastojke koji čine ih zasićenijima – i ukusnijima – ali i dodaju kalorije.

(Telegraf.rs i Izvor: net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Severac

    24. maj 2016 | 06:22

    Ne filozofirajte, jel znate bre kad bi pojeo celu zivu cveklu ili tri lista kelja onako živa....nikad. ....onako ga bar unesemo u organizam, a dodatak je samo malo vide!

  • Alf

    24. maj 2016 | 06:42

    Logicno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA